We hebben er allemaal wel eens een: een miskoop. Zonde, maar ach, niks aan te doen. Of toch wel? Want je kunt miskopen natuurlijk ook voorkomen. Maar eerst moet je wel even weten hoe. 

Miskopen voorkomen begint bij bewust kleding kopen en dicht bij jezelf blijven. Dit klinkt makkelijker dan gezegd. Daarom heb ik 8 tips voor je hoe je miskopen voortaan voorkomt.

Miskopen voorkomen doe je zo:

1. Laat je niet verleiden door sale

Black friday, National Glamour Day, seizoensuitverkoop… Er is nogal eens sale en we love it. Want items met korting, dan verdien je geld toch? Nou, nee: “it’s not a good deal if you don’t need it“. Koop daarom geen kleding omdat je het nu met korting kan krijgen.

De sale is natuurlijk wel een ontzettend fijn moment om iets te kopen wat al lange tijd op je wishlist staat, dus gebruik de sale dan ook alleen daarvoor en probeer je niet te laten verleiden tot andere aankopen.

2. 30-wears rule

Ga bij elke aankoop na of je het kledingstuk minimaal 30 keer zou dragen. Dat lijkt veel, maar moet eigenlijk zeker (minstens!) wel haalbaar zijn. Is het antwoord nee, waarom zou je het dan kopen? (Speciale gelegenheden uitgezonderd natuurlijk). 

3. Koop je eigen maat 

Leer je eigen lichaam kennen en blijf bij je eigen maat. Soms zien we schoenen of een kledingstuk dat prachtig is, maar niet meer in de juiste maat. Koop het dan niet alsnog in een maatje kleiner of groter, want het zal niet zo mooi en lekker zitten als je eigen maat. Met als gevolg dat je het dan toch niet vaak aan trekt. Bespaar je geld beter voor een ander mooi kledingstuk en voorkom zo een miskoop.

4. Ga voor comfort en voorkom miskopen

Het is belangrijk dat je je goed voelt in de kleding die je draagt en dus dat het lekker zit. Kriebelt die wollige trui? Pikken die mooie pailletten? Kun je je niet goed erin bewegen of gaat het item gek zitten als je je armen omhoog doet? Doe het dan niet. Er is genoeg kleding dat wél lekker zit. Let hierbij op de stof van het kledingstuk. Zo zit katoen, viscose of linnen vaak veel lekkerder dan polyester + daar zweet je minder snel in. Zorg ook dat er minimaal 2% elastaan in zit, zodat het kledingstuk mee rekt en zijn vorm niet verliest.

5. Blijf bij je eigen kledingstijl en breng deze beter in zicht

Zeker met alle trends, is het soms lastig om bij jezelf te blijven. Niet alle trends zullen bij jouw kledingstijl passen, dus wees je daar ook bewust van. Je hoeft zeker niet alle trends klakkeloos te volgen: liever niet zelfs. Het leuke is juist dat je ziet wat ‘in’ is en het dan op je eigen manier toepast.

Soms is het lastig om bij je kledingstijl te blijven als je deze niet duidelijk in kaart hebt voor jezelf. Wat hierbij handig is, is om een Pinterest bord aan te maken. Pin outfits waarvan je denkt ‘hier zie ik mezelf wel in lopen’ en doe zo nieuwe inspiratie op. Bij het shoppen kun je kijken of kledingitems overeen komen met je moodboard. Ook nog eens heel handig (en leuk!) om te doen.

6. Maak een wishlist

Mijn grootste valkuil is dat ik iets moois zie en het dan meteen wil hebben, ongeacht of ik het nodig heb of niet. Wat mij hier ontzettend bij helpt is om een wishlist voor mezelf op te stellen. Ik maak een soort verlanglijstje met items die ik nodig heb of graag wil toevoegen aan mijn garderobe. Wanneer ik dan iets zie wat niet op mijn verlanglijstje staat, word ik eraan herinnert dat ik het niet nodig heb en beter voor de dingen op mijn wishlist kan gaan.

Daarnaast is het ook een handig overzicht met wat je nu écht nodig hebt. Miskopen voorkomen is nog nooit zo makkelijk geweest!

7. Sla té trendgevoelige items over

Het is leuk om de mode te volgen, maar sla té trendgevoelige items liever over. Is iets nu helemaal de bom, maar weet je diep van binnen dat het maar 1 seizoen een ding is en dat ook jij er volgend jaar niet meer in zult lopen? Laat deze trend dan aan je voorbij gaan en kies voor iets wat je wel meerdere seizoenen zult dragen. Slow fashion = key!

8. Voorkom miskopen en ga niet scenario-shoppen

Pas hoorde ik mezelf het volgende zeggen: “Dit zijn echt schoenen die ik aan zou doen naar een housewarming bijvoorbeeld”. Het waren mooie schoenen met een grote hak, waar ik niet te lang en te ver op kon lopen. Daarna sloeg een wtf-momentje in en lachte ik mezelf uit, want: hoe vaak heb ik nu een housewarming? Misschien zie jij ook wel eens tijdens het shoppen jezelf al in die mooie jurk langs de boulevard in een pittoresk vakantieplaatsje paraderen en wil je die jurk daarvoor hebben. Niet doen als je van plan bent om ‘m verder niet aan te trekken dus, want dit slaat eigenlijk helemaal nergens op.

Meer over duurzame mode