Instagram: we maken er allemaal veel gebruik van en kunnen het inmiddels niet meer weg denken uit onze levens. Hoewel we het allemaal erg leuk vinden om een kijkje te nemen in andermans leven en om zelf gebeurtenissen uit ons leven te delen, zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo kun je je er ook heel eenzaam door voelen en volgens een studie aan de Universiteit aan Pennsylvania kun je er zelfs depressief door raken. Daarom geef ik tips hoe je Instagram weer leuk kan maken voor jezelf.

De meeste van ons zijn verslaafd aan social media en dat is niet eens zo gek. Maar een verslaving die ons slecht over onszelf en eenzaam laat voelen, is iets wat we beter kwijt dan rijk zijn.

5 tips om Instagram weer leuk te maken voor jezelf

Om nu meteen Instagram en al het andere massaal van onze telefoon te gooien, is ook weer onrealistisch. Daarom heb ik hier een aantal tips voor je hoe je het voor jezelf leuk houdt om Instagram te gebruiken.

1. Ontvolg influencers

Influencers delen de perfecte plaatjes waar vaak uren werk in zit. Eerst zijn er minimaal 100 foto’s gemaakt, vervolgens worden ze nog even bewerkt met het perfecte filter en wordt er hier en daar nog wat aan het lichaam gefinetuned. Hoewel het leuk is om naar deze mooie plaatjes te kijken, kan het je ook heel onzeker maken. Is dit het geval bij sommige influencers? Weg ermee! Gewoon ontvolgen en volg in plaats van hen liever personen die wel iets toevoegen aan je timeline.

2. Ontvolg personen die je eigenlijk niet wil volgen

Nu je wat influencers eruit hebt gegooid, kun je net zo goed meteen even een grote schoonmaak houden op je Insta. Misschien volg je wel personen, omdat het een beetje als een verplichting voelt om hen te volgen, maar word je eigenlijk helemaal niet blij van deze persoon/personen. Waarom zou je hem of haar dan blijven volgen? Doe gewoon lekker de Marie Kondo: “Does it spark joy?” Nee? Ontvolgen dan die hap!

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Menig grote Instagrammer heeft een oneindige kledingkast, is altijd op reis, heeft een sixpack terwijl ze constant poseert met pizza en friet en het haar en make-up zit altijd perfect. Of toch niet? Vergeet niet dat dit alles alleen maar zo lijkt en dat dit lang niet de realiteit is. Stop daarom met jezelf vergelijken met een ander. Iedereen heeft een ander leven en doet andere dingen, dus dat is simpelweg gewoon niet te vergelijken.

4. Volg accounts die je écht inspireren

Gelukkig zijn er ook steeds meer influencers die de realiteit belangrijker vinden dan het perfecte plaatje. Volg daarom ook eens mensen die je écht inspireren en je eigen creativiteit een boost geven. Dit kunnen (kleine) fotografen zijn en vormgevers, duurzame modefanaten en slow fashion liefhebbers in plaats van fast fashion influencers, maar ook mensen met humor die met een andere blik naar dingen kijken, zoals een Lize Korpershoek en een Ginny Ranu. Er is zoveel meer op Instagram!

Wist je trouwens ook dat je op Instagram mapjes kunt aanmaken en daar de foto’s die je opslaat in kunt sorteren? Zo kun je Instagram net als Pinterest gebruiken als inspiratiebord!

5. Plaats waar je zelf gelukkig van wordt

Body positivity leeft ontzettend op Insta en terecht, want ieder lichaam mag er wezen. Als jij gelukkig bent met je lichaam en je voelt je fijn om bijvoorbeeld een bikini foto te plaatsen: vooral doen. Maar als jij je hier eigenlijk niet helemaal prettig bij voelt, doe het dan niet ‘omdat iedereen het doet’. Blijf bij jezelf en plaats alleen de dingen waar je zelf gelukkig van wordt en wat jij wíl delen.

Dit geldt voor alle soorten foto’s: van een foto die net niet in je feed past tot een foto van een bloempot waarvan je weet dat ‘ie niet veel likes gaat opleveren. Als jij het wil plaatsen, gewoon lekker doen! Your Insta, your rules!