Een compliment geven doen we maar al te graag. Het is a piece of cake. We zeggen al gauw dat iemand’s haar mooi zit, hij een leuke trui aan heeft, zij mooie sieraden draagt… allemaal no problemo. Maar als je aan de andere kant staat en het compliment moet ontvangen, ja.. Dan wordt het toch ineens een partijtje lastig voor ons nuchtere Nederlanders, hè?!

“Deze broek is al heel oud hoor!”. “Van de H&M, voor een tientje!” of “Ja, mijn opa vindt hem ook mooi” (???) – Ik, zomer 2018, nadat iemand mij complimenteerde over mijn blauwe tas.

Zulke antwoorden komen je vast bekend voor. Mij idem dito, dus. Maar het slaat nergens op. Het is alsof iemand je een ‘Fijne Kerst’ wenst en jij antwoordt met: ‘Dat is het ieder jaar’.

Dankjewel

Hoe moeilijk is het om gewoon, heel simpel, ‘dankjewel’ te zeggen. Niks geen poes pas, excuses, verantwoordingen, wat beter kon, waar je het kan kopen en voor hoe goedkoop (mijlpaal ofzo?). Nee, zeg gewoon: dankjewel. (# note to self).

Met een compliment wil iemand namelijk iets goeds doen: iets aardigs tegen je zeggen. Of ze het nu menen of niet. (Het liefst wel natuurlijk). Eigenlijk is het een soort cadeautje dat je krijgt. Als je een cadeautje krijgt zeg je ook dankjewel. Dus waarom niet op een compliment?

Compliment ontvangen is nog nooit zo makkelijk geweest

Probeer het deze Kerst eens. Je zal zien dat het ontvangen van een compliment een stuk minder ongemakkelijk wordt. Als iemand daarna nog verder vraagt over iets wat je draagt, kun je altijd nog zeggen waar en voor welke deal je het hebt gescoord.

Ben je door het compliment van je apropos en blijft het stil daarna? Jammer dan. Geniet gewoon lekker van die stilte. Stiltes hoeven niet altijd ongemakkelijk te zijn; dat zijn ze alleen als jij het ongemakkelijk maakt. Of begin een gesprek over iets anders.

Oh ja, en vergeet niet ook eens een compliment terug te geven. Dat vinden we namelijk veel makkelijker om te doen. Niet per se direct erna natuurlijk, maar een andere keer!

 

Dit vind je vast ook leuk: