Oh, een dorp. Ik hou ervan. Lekker rustig, mooie stukjes natuur, ons kent ons, gezelligheid, tentfeesten, de vrienden van vroeger die er ook zijn blijven hangen… een dorp is een super fijne plaats. Toch zou het voor de meeste mensen goed zijn om even je comfort zone te verlaten of uit dat dorp weg te trekken. Om jezelf in een nieuwe omgeving te zetten, al is het maar tijdelijk. In deze blogpost leg ik uit waarom.

Of je nu even naar de stad, een andere provincie of zelfs naar het buitenland gaat, even jezelf uit je eigen vertrouwelijke omgeving – je comfort zone – wegtrekken, heeft zo zijn voordelen.

Comfort zone verlaten en inruilen voor nieuwe omgeving

Misschien vertrek je voor je studie, je werk of omdat je er (tijdelijk) gaat wonen. Jezelf verplaatsen naar een nieuwe omgeving brengt je meer goeds dan je misschien van te voren dacht. Een nieuwe omgeving geeft je nieuwe inzichten, nieuwe inspiratie en vooral een nieuwe denkwijze. En dat kan geen kwaad in een dorp.

Je wordt meer open minded

De denkwijze in dorpen kan eerlijk gezegd soms wat bekrompen zijn. Sommige dingen zijn er nu eenmaal met de paplepel ingegoten en het is lastig om dit er zomaar uit te krijgen. Het is namelijk “altijd al zo gedaan” of “zo hoort het nu eenmaal”. Door in deze gedachten vast te blijven hangen, sta je – al dan niet onbewust – niet open voor andere manieren. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. En dingen zijn niet altijd zo zwart-wit als je misschien hebt meegekregen in een dorp.

Wanneer je een tijdje in de stad vertoeft, kom je erachter dat er meerdere manieren zijn en andere denkwijzen. Je komt erachter dat er niet per se één goed of fout is, maar dat het vooral gewoon anders is. Ieder heeft zijn eigen manier en het is niet zo dat er maar eentje werkt. Hiervan kun je ook weer leren en tot nieuwe inzichten komen, die jou als persoon verder brengen en laten groeien.

“Den dieje van den dieeeje”

Je ontdekt verschillende culturen

Waar je in een dorp vooral bekend bent met dezelfde families, je weet wel: “den dieje van den dieje”, ken je in de stad mensen veel minder persoonlijk. Dat is jammer, maar het voordeel is wel dat je in aanraking komt met verschillende culturen. De stad of het buitenland is multi-cultureel, waardoor je ook weer nieuwe dingen kunt ervaren en leren.

Ook belangrijk: je taal gaat erop vooruit

In een dorp kan er nogal plat gesproken worden (wat eigenlijk best wel grappig is). Dorpelingen zijn niet vies van slechte, niet bestaande werkwoorden die omgevormd zijn. Denk aan: “kon hij haar?” in plaats van “kende hij haar?”. Door dit veelvuldig te horen, ga je het zelf ook vaker zeggen. In principe niets mis mee natuurlijk, als je maar onthoudt wat wel het goede werkwoord is voor belangrijke situaties. In de stad is de Nederlandse taal vaak wat meer correct, waardoor je taalgebruik er ook beter op wordt.

Je wordt creatiever door je comfort zone verlaten

Of dit nu op het gebied van mode, interieur of werk is: er kan een wereld voor je open gaan wanneer je even in de stad of het buitenland bent. Waar het motto in een dorp vooral: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is, gaat het er in de stad veel gekker aan toe. In de stad besef je dat je niet bang hoeft te zijn voor felle kleuren in je kleding of in je huis en dat combinaties die afwijken van dat wat ‘gewoon’ is, juist ook heel mooi kunnen zijn. Hierdoor kan jouw eigen kleding- of woonstijl ook veranderen en kun je hier veel creatiever in worden. Ook op werkgebied kun je nieuwe inzichten krijgen en meer connecties maken die misschien wel iets voor je kunnen betekenen.

“The Churros come from above, dus it takes a little longer

Engels spreken gaat beter

Bij mijn baantje in het dorp was ik ooit plots helemaal van mijn apropos toen er ineens twee Engelstalige mensen aan de balie stonden. Dat verwacht je nu eenmaal niet in een dorp. Ze bestelden Churros en ik was niet voorbereid om Engels te gaan spreken. Ik wilde zeggen dat het wat langer duurde, omdat de Churros boven in de keuken gemaakt moesten worden. Je raadt het al, dit ging niet vlekkeloos. Ik zei: “the Churros come from above, dus it takes a little longer”. Juist ja, lekker Dunglish, waarbij het leek alsof de Churros een speciaal goedje was dat uit de hemel moest komen.

In de stad werkte ik in een schoenenzaak waar meerdere Engelstalige klanten kwamen. Hierdoor ben je er meer op voorbereid, waardoor je vaker én beter Engels gaat spreken. Niet verkeerd.

Hup, die comfort zone verlaten, jij

Door je vertrouwelijke omgeving te verlaten, stap je letterlijk uit je comfort zone. Het mooie hieraan is dat je zult merken dat je op meer vlakken uit je comfort zone zult stappen. Ook op persoonlijk gebied: misschien vond je het eerst eng om video’s te maken, “want niemand doet dat in een dorp”, en durf je het nu wel aan. Misschien word je beter in presenteren, durf je eindelijk de kledingstijl te dragen die je eigenlijk hebt of durf je de stap te nemen om iets voor jezelf te beginnen op werkgebied. Je krijgt waarschijnlijk bredere interesses: misschien vind je bijvoorbeeld duurzaamheid en vegetarisch eten ineens belangrijker.

Liefde voor een dorp

Dat je (tijdelijk) naar de stad of het buitenland vertrekt, hoeft niet te betekenen dat je nooit meer terugkeert naar je roots of dat je jezelf “te goed” gaat voelen voor het dorp. Zoals bij de meeste, zal de liefde voor een dorp altijd in je blijven en keer je misschien – al dan niet op latere leeftijd – toch weer terug naar een dorp. Maar dan met meer ervaring en een denkwijze die veel meer open minded is. Je zult op persoonlijk gebied sterk gegroeid zijn en dat is alleen maar goed.

Natuurlijk zijn sommige mensen al open minded van zichzelf, maar als je dat niet bent of het gevoel hebt dat je meer uit jezelf kunt halen, dan is er even tussenuit gaan geen slecht idee.

Zelf heb ik 3,5 jaar in de stad gewoond en daar veel geleerd. Dat betekent niet dat ik nu voor altijd in de stad wil wonen en niets meer met een dorp te maken wil hebben. Ik hou van het dorp waar ik uitkom, ik heb het er naar mijn zin en dat zal altijd zo blijven. Ik ga er ook weer naar terug. Maar ik ben wél heel blij dat ik de kans heb gepakt om naar Amsterdam & Utrecht te gaan en mezelf die verrijking heb gegund – dat kan ik iedereen aanraden! Of ik ooit weer naar de stad ga? Die optie hou ik altijd open, want dat zou zomaar kunnen.

Waar je ook bent, geldt: als je maar gelukkig bent. Voor mij betekent dat dat ik blij ben met waar ik me bevind en dat ik de uitdaging op zoek wanneer ik voel dat dat nodig is om verder te groeien in het leven.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

P.s. Meer van mij zien? Volg me op Instagram.