Grote kans dat je wel eens gehoord hebt van een bullet journal. Het is namelijk al een tijdje een ding en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En waarom zou je er überhaupt mee beginnen? Ik leg het je uit!

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is kort gezegd gewoon een alles in één boek: een agenda, to-do lijst, notitieboekje en een dagboek. Een bullet journal is leeg en kan compleet ingevuld worden naar jouw eigen wensen en behoeften.

Je maakt er dus zelf je agenda van en je kunt er je ideeën in kwijt. Het is de ideale manier om je leven op orde te houden en overzicht te hebben. Tenminste, als een Bullet Journal (BuJo) voor jou werkt.

bullet journal

Hier gebruikte ik een andere fineliner, die helaas best goed doordrukte.

Starten met een BuJo: wat heb je nodig?

Om te starten met bullet journaling, heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Dit is natuurlijk een bullet journal boekje: een leeg notitieboek, vaak met lichte stipjes erin, zodat het tekenen en schrijven het makkelijkst is. Daarbij kun je gebruik maken van een potlood, om bijv. eerst de opzet te maken en dit daarna over te trekken met fineliners. Vervolgens kun je alles gaan inkleuren en mooi maken, net zoals je zelf wil!

De benodigdheden op een rijtje:

 • Een bullet journal
 • Potloden
 • Fineliners (let erop dat deze niet doordrukken, ik heb van Staedler en die zijn heel fijn)
 • Stiften, gelpennen of kleurpotloden (eventueel waterverf als je echt los wil gaan)
 • Een gum
 • Optioneel: Washi tapes
 • Optioneel: een liniaal (de stipjes maken lijnen zetten makkelijk, maar een liniaal is soms ook handig)
 • Optioneel: stickers, plaatjes en andere opvulling voor in je BuJo.

Alle benodigdheden hiervoor kun je bijna overal wel halen. Denk bijvoorbeeld aan: Action, Ako, Bijenkorf en online.

Inhoud van een bullet journal

Naast een jaaroverzicht en een agenda kun je nog veel meer in een bullet journal zetten. Dit zijn voorbeelden van wat je erin kwijt kunt:

Habit Tracker

Een habit tracker is een overzicht waar je je gewoontes in bijhoudt. Het kan knap lastig zijn om een (nieuwe) gewoonte aan te leren en daarom kun je deze bijhouden in je BuJo. Denk aan: sporten, genoeg water drinken, genoeg slapen, geen vlees eten, medicijnen innemen, geld besparen, in de natuur zijn… het kan van alles zijn. Je kunt per dag afstrepen of je je eraan gehouden hebt.

Mood Tracker

Een mood tracker kun je maken om bij te houden hoe je je voelt per dag of per week. Zo kun je gemakkelijk inzien of je jezelf de afgelopen maand voornamelijk gelukkig of juist stressvol hebt gevoeld.

Films & boeken

bullet journal starten

Iets wat je ook vaak ziet – en wat ik heel leuk vind – is een spread waarin je bijhoudt welke films je dit jaar hebt gezien en welke boeken je wil lezen. Tip: geef meteen een recensie wat je van de film of het boek vond, zodat je je dat beter herinnert.

Ideeën

Een echt goed idee vergeet je natuurlijk niet, maar toch is het fijn om al je ideeën ergens kwijt te kunnen en dat kan natuurlijk ook in een bullet journal.

To-do lijstjes

Het blijft lekker om je to do’s fysiek af te strepen. Schrijf deze daarom ook op in je bullet journal, zo heb je niet alleen overzicht, maar kun je ze ook meteen lekker afvinken.

Doelen

Wat ook heel handig én leuk is, is om je doelen op te schrijven in je bullet journal. Dit kunnen je doelen voor het hele jaar zijn, maar je kunt ook je doelen per maand opstellen en ze realistisch maken voor jezelf.

Bullet Journal: doe ermee wat je zelf wil

De kracht van een bullet journal is dat het is wat jij wil dat het is. Vind je een mood tracker onzin? Dan laat je het er gewoon lekker uit. Je kunt er ook alleen een agenda van maken of alleen de dingen erin zetten wat jij erin wil hebben, zoals bijvoorbeeld alleen voor je ideeën of je doelen voor dit jaar. Er is geen goed of fout.

Het leukste aan een bullet journal vind ik dat je alles zelf kunt versieren, maar dit kost aardig wat werk. Het is begrijpelijk als je daar niet altijd tijd voor hebt en ook dat is niet erg. Versieren is niet verplicht. Je kunt er echt helemaal je eigen ding van maken.

How to: versieren

Wil je het wel graag versieren, maar weet je niet hoe? Zoek dan eens op Pinterest naar ‘bullet journal’ en je komt super veel inspiratie tegen! Ook YouTube staat vol met bullet journal filmpjes, zoals dit handige filmpje, waar handletteren wordt uitgelegd!

Is een bullet journal iets voor jou?

Of een bullet journal ook wat voor jou is, hangt van een aantal dingen af.

Ik zeg doen als je:

 • Een duidelijke planning wil maken
 • Meer rust wil en minder stress
 • Meer offline wil zijn
 • Het leuk vindt om te tekenen, kleuren en collages te maken
 • Graag ideeën op doet op Pinterest
 • Al tijden naar bullet journal filmpjes zit te kijken, maar zelf maar niet begint
 • Je leven meer op orde wil hebben en meer overzicht wil krijgen

Ik zeg niet doen als je:

 • Geen zin hebt om wekelijks minimaal een uur te besteden in een BuJo
 • Je liever een agenda hebt waar alle data etc. al kant en klaar voor je in staan.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen