Dat de coronacrisis veel bij ons los maakt moge duidelijk zijn. Iedereen is meer gestrest en veel mensen zijn bang. Er is veel paniekzaaierij op social media, maar de angst die bij mensen leeft is soms ook terecht. Het is nu eenmaal een ‘eng’ virus, dat bij ieder mens anders kan verlopen. Daarbij weten we er eigenlijk ook nog niet genoeg vanaf en dat maakt het extra spannend. Zeker voor de mensen met een angststoornis en/of hypochondrie, is dit een stressvolle periode. Zo kun je het beste omgaan met angst tijdens de coronacrisis.

De hele dag stressen over het virus heeft simpelweg geen nut. Constant berichten erover lezen, helpt dan ook totaal niet. Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, kamp ik zelf ook met een angststoornis. En ja, dan ben ik inderdaad soms ook bang voor het virus. Ervaar jij ook veel angst tijdens de coronacrisis? Lees dan gauw even verder.

Er zijn een aantal dingen die ik tot nu toe heb ondervonden waardoor mijn angst erger wordt. Maar ik heb ook ontdekt waardoor ik het hele gebeuren even lekker kan vergeten. Deze dingen wil ik in deze post graag met jullie delen, wie weet hebben jullie er ook iets aan!

Angst tijdens de coronacrisis? Zo ga je ermee om

Niet. Gewoon niet. Ga in bed liggen en kom er niet meer uit. Grapje. Daar is meteen mijn eerste tip: humor.

1. Houd de humor erin

Deze tip geldt niet alleen voor de coronacrisis, maar voor angst(stoornis) in het algemeen. Het zijn beide geen lachertjes, maar toch vind ik humor heel belangrijk. Zo kan ik zelf erg lachen om memes over anxiety waarin ik mezelf herken en maak ik zelf ook regelmatig grapjes erover (zelfspot). Door humor denk je weer even wat nuchterder en realistischer na, waardoor je wat meer kunt ontspannen. Dat is met de coronacrisis niet anders. Natuurlijk moet je geen grap maken die een ander schaadt, maar een beetje humor kan nooit kwaad. Het houd je op de been, zal ik maar zeggen.

2. Vermijd social mediaberichten

Alle berichten over het coronavirus op Facebook lezen is net zoiets als je symptomen Googlen: je gaat dood. En laat Facebook nu net heel slim zijn. Waarschijnlijk heb je al veel over corona gelezen. Social mediakanalen zoals Facebook hebben dit natuurlijk door en schotelen je nu alleen maar artikelen over corona voor. Super verleidelijk om alles te lezen, maar doe het niet! Waarschijnlijk houd je het niet bij de artikelen, maar ga je ook alle Facebook discussies lezen in de reacties. Hier word je alleen maar bang van. Dus stop met alles over corona te lezen en lees/luister alleen naar de belangrijke berichten. Daarbij gaat er ook een hoop fake news rond op Facebook en dat is momenteel lastig te onderscheiden van het echte nieuws. Ook de stories op Instagram staan er vol mee. Vermijd ook die accounts zo veel mogelijk.

3. Zet je tv, radio en telefoon uit en zoek afleiding

Betrap je jezelf erop dat je toch alle berichten blijft lezen? Zet dan gewoon je tv, radio en telefoon even uit (of leg je telefoon weg). Ga iets anders doen. Sla een boek open en lees ‘m es een keer uit voor de verandering, loop een rondje, ga een hobby uitoefenen, etc. Zonder je even af van alle informatie en je zult zien dat je een stuk rustiger wordt!

4. Volg de richtlijnen

Zorg dat je de richtlijnen volgt. Was je handen regelmatig en blijf zoveel mogelijk binnen. Neem voldoende afstand van anderen als je naar de supermarkt gaat of als je buiten een rondje gaat lopen. Ga ook niet thuis met een groep afspreken, nee: houd je echt even aan die sociale onthouding. Hoe lastig dat ook is. Als je de richtlijnen volgt, doe je alles wat je kunt doen. En meer dan je best kun je niet doen! Als je dit in je hoofd houdt, kun je het misschien wat makkelijker loslaten.

5. Geef jezelf een moment om te piekeren

Piekeren mag, maar niet de hele dag! Knoop dit rijmpje in je oren, haha. Merk je dat je veel aan het piekeren bent? Stel dan voor jezelf een piekermomentje in: een moment dat je er even over in gaat zitten. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “vanmiddag om 15:00 uur mag ik er een kwartiertje over in zitten”. Ga vervolgens om 15:15 uur een serie kijken, sportoefeningen doen of iets schoonmaken, zodat je ook echt je gedachten ergens anders op kunt zetten.

6. Neem de tijd om tot rust te komen

Ga even de natuur in om te wandelen of doe thuis oefeningen. Tip: doe buikspieroefeningen! Na het doen van buikspieroefeningen ben je vaak een stuk meer ontspannen. Ga eventueel aan de slag met yoga of pilates oefeningen via YouTube. Luister naar een leuke, vrolijke of juist spannende podcast. Of ga lekker aan de slag in een bullet journal. Doe in ieder geval de dingen waarvan jij lekker tot rust komt en even helemaal zen wordt.

7. Houd contact met je vrienden en familie

Angst tijdens de coronacrisis is heel normaal. Weet dat je niet alleen bent: voor iedereen is dit een lastige periode. Houd daarom contact met je vrienden en familie. App ze regelmatig, (video)bel met ze, stuur leuke kattengifjes door, praat met elkaar en uit je zorgen als je dat nodig hebt, stuur een leuk kaartje naar elkaar, etc. Er is genoeg wat je kunt doen om jezelf – en een ander – beter te laten voelen!

8. Vertel anderen hoe je je voelt

Praat met een ander over je gevoelens. Zijn er mensen die de angst nog meer aanwakkeren bij jou? Maak hen daar dan van bewust. Zeg bijvoorbeeld iets als: “ik heb het er liever niet over op deze manier, want dit maakt me bang en dat vind ik niet fijn”. Zo weet de ander ook dat diegene er niet telkens met jou over moet praten (op een bepaalde manier). Dit kan lastig zijn, maar er vanuit gaande dat die mensen om je geven, hebben zij hier echt wel begrip voor.

Angst tijdens coronacrisis? Lees deze artikelen voor afleiding: