Aaah je hebt eindelijk die leuke fotoshoot geboekt! Maar nu is het tijd om achter hét antwoord te komen van die brandende vraag die al de hele tijd in je hoofd spookt. Het welbekende: ‘Wat moet ik aan?!’-dilemma. Geloof me, het is minder lastig dan je denkt! En ik zal je erbij helpen. Lees je mee?

Voordat je je hele kast overhoop haalt, kun je eerst al wat andere zaken uitpluizen. Geef voor jezelf antwoord op vragen als: Op welke locatie vindt de fotoshoot plaats en welke kleuren zie je daar veel? Welk seizoen is het? Ga je alleen, met je gezin, partner of met je vriendinnen op de foto? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn bij je kledingkeuze!

Kledingtips voor een fotoshoot

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is ontzettend cliché, maar juist daarom o zo waar. Draag waar jíj je prettig in voelt! Niets is belangrijker dan comfortabel zijn in de kleding die je draagt. Als iets niet lekker zit of het niet helemaal jou is, weg ermee! Je wil niet de hele shoot overal aan zitten te trekken of het gevoel hebben dat het allemaal niet lekker zit.

Als jij niet comfortabel met jezelf en/of je kleding bent tijdens de shoot, dan zie je dit echt terug op de foto’s! Kun je niet op hakken lopen? Draag dan tijdens de shoot ook gewoon lekker je sneakers! Uiteindelijk is het toch het leukst als je als jezelf op de foto gaat.

Match met elkaar

Heb je een fotoshoot met je partner, vriendinnen of je gezin? Stem dan de kleding op elkaar af! Natuurlijk hoef je niet allemaal in een blauw t-shirt aan te komen. Liever niet zelfs! Maar het is wel leuk als de één een blauw T-shirt draagt en de ander bijvoorbeeld een shirt draagt dat blauwe details heeft of dat iemand een blauwe haarband draagt. Zo komen bepaalde kleuren terug en zorg je voor rust en eenheid in een foto.

Contrasteer met de omgeving

Ook is het belangrijk om met de omgeving te matchen of juist contrasten te creëren. Is de locatie nogal groen? Dan is het juist heel gaaf om iets roods aan te doen, zodat je er lekker uitspringt. Hieronder wat inspiratie voor contrasten:

Locatie & seizoenen

Seizoenen

Kleed je naar het seizoen en het weer! Je hoeft echt niet met 25 graden in een coltrui te gaan staan. En in de sneeuw in je korte broek is natuurlijk ook een beetje gek. Ga daarom in de zomer voor een leuke zomeroutfit en in de winter juist voor een lekker warme, winterse look. Dat matcht dan toch het beste op de foto.

Locaties

Het bos

Het bos is en blijft een populaire locatie voor fotoshoots. Zeker in de herfst! In de herfst zie je veel rood en oranje tinten in het bos door de herfstbladeren. Stem je kleding hier op af! Trek bijvoorbeeld iets aan in okergeel, roestbruin of camel. Ga voor een mooie kleur die bij het bos matcht!

Is het zomer en is bos juist heel groen? Dan kun je zoals hierboven al vermeld dus ook voor bijvoorbeeld rood of oranje gaan. Wees ook niet bang om juist voor dezelfde kleur als de omgeving te kiezen!

portret fotografie

Het strand of de duinen

Ook het strand is een fantastische locatie. Vraag jezelf af: wat zie ik op het strand? Natuurlijk zand, (blauwe) zee of water en vaak duinen. Kortom: veelal natuurtinten. Match jezelf dan ook met deze frisse natuurtinten! Ga bijvoorbeeld voor lichtblauw of een andere mooie pastelkleur. Voor de dames kan een flowy jurk of een oversized witte blouse ook heel gaaf zijn tijdens een strandshoot!

De stad

De stad zit vol met drukte en dus ook veel verschillende kleuren. Bepaal daarom vooraf waar precies je in de stad foto’s gaat maken en welke kleuren je daar veelal ziet. Ga voor kleuren die matchen of juist voor contrasterende kleuren zodat je er helemaal uitspringt!

Sneeuw

Er ligt niet vaak sneeuw, maar als er sneeuw ligt, dan is het tijd voor een fotoshoot! Als er sneeuw ligt is alles natuurlijk wit. De sneeuw is dan ook een soort natuurlijk reflectiescherm dat jouw gezicht mooi op zal lichten, waardoor je nog beter uit de verf komt! Maar het is ook koud. Heel koud! Kleed je daarom warm aan. Bij een witte locatie kunnen natuurlijk vrijwel alle kleuren! Mijn persoonlijke favoriet? Ga voor zwart of juist een uitgesproken kleur zoals rood of (kobalt)blauw! Het contrast met wit is prachtig.

Vermijd felle kleuren

Hoeveel ik ook van felle kleuren houd, voor een fotoshoot kun je ze vaak beter vermijden. Vooral felrood en fuchsia. Deze tinten kunnen namelijk reflecteren in je gezicht, wat niet goed uitpakt op foto’s. Je kan zeker voor kleur gaan, maar ga liever voor wat rustigere tinten of pasteltinten! Pasteltinten zijn sowieso altijd goed!

Laat te drukke printjes in je kast hangen

Ook drukke printjes zijn meestal geen goed idee. Het komt op beeld vaak niet goed over en/of het kan erg afleiden. Ga voor een rustige print of een effen kledingstuk! Meestal geldt hiervoor toch: less is more!