Een DIY (Do It Yourself) is altijd leuk. En nog veel leuker als het net zo goed uitpakt als hoe je het voor je zag. Daarom deel ik vandaag een leuke DIY die haast niet mis kán gaan. Namelijk: kunstbloemen verven! Met een verfbus zijn ze zo in een ander, tof kleurtje gespoten.

Baal jij er ook van als je mooie bos met bloemen na een week alweer vergaan is? Hoewel kunstbloemen natuurlijk nooit kunnen tippen aan echte bloemen, is het wél een mooie oplossing voor als je altijd bloemen in huis wilt hebben staan. Nog leuker: als de kunstbloemen in één kleur zijn geverfd. In deze post laat ik je zien hoe je dat doet!

Kunstbloemen verven: wat heb je nodig?

Dit heb je nodig om kunstbloemen te verven:

  • Kunstbloemen (het liefst verschillende)
  • Een spuitbus
  • Karton of oude kranten als ondergrond
  • Een tang of stevige schaar
  • De vaas waar je ze in wilt zetten

Zo ga je te werk

Stap 1: Zoek kunstbloemen uit

Zoek mooie kunstbloemen uit. Het leukste is als je voor verschillende bloemen gaat, zodat je echt een boeketje kunt samenstellen. Maar je kunt natuurlijk ook voor dezelfde soort gaan, als je bijvoorbeeld een bos rozen wilt.

kunstbloemen

De bloemen die ik hier gebruikt heb zijn van Pronto Wonen en van fleurdirect.nl. Trendhopper heeft ook heel mooie kunstbloemen. En natuurlijk kun je er ook altijd voor terecht bij Ikea, andere woonwinkels en online webshops. Tip: Let goed op als je bij online webshops koopt: sommige bloemen kunnen een stuk groter (of kleiner) zijn dan je verwacht.

Stap 2: Bepaal de lengte van je bloemetjes

Zet de kunstbloemen in de vaas die je voor ogen hebt en kijk hoe het eruit ziet. Misschien was je bosje bloemen te groot of juist te klein: kijk goed naar hoeveel je erin wilt. Sommige bloemen zijn misschien te lang. Door ze naast de vaas te leggen, kun je gemakkelijk zien hoeveel je er van af moet halen.

In de meeste kunstbloemen zit ijzerdraad. Gebruik daarom een tang (of heel stevige schaar) om er een stukje vanaf te halen. Geen tang in huis? Door het stuk wat je er af wilt hebben heen en weer te buigen, kun je het er ook vanaf krijgen. (Zo houd je je schaar heel).

Stap 3: kies een kleur (of meerdere) waarin je de bloemen wilt spuiten

Kies een kleur waarin je de bloemen wilt spuiten en ga op zoek naar een geschikte spuitbus. Deze kun je kopen in de meeste hobby winkels, zoals Pipoos. Maar ook bij Action en Bol.com kun je veel kleuren halen.

De spuitbussen die ik had waren van Edding en kocht ik bij Pipoos. Ik heb de kleuren rosé goud en oud roze. Ik moet zeggen: de rosé goud was niet wat ik er van verwachtte. De dekking hiervan was niet heel goed, waardoor ik veel moest spuiten en de fles toen na een paar bloemetjes al leeg was! De oud roze dekte wel supergoed en die is nu nog half vol (een bus van 200 ml).

Stap 4: de kunstbloemen verven

Nu is het tijd om de bloemen te gaan spuiten! Zorg voor een ondergrond waar eventueel verf op mag komen, zoals oude kranten, en ga goed uit de wind zitten.

Ik had een extra bloem besteld van ongeveer 1 euro, zodat ik het daar eerst op kon testen hoe het uitpakte. Doordat de rosé gouden spuitbus dus niet goed pakte, ben ik er later nog met oud roze overheen gegaan. Note to self: in dit geval had ik beter eerst de oud roze erop kunnen doen en daarover eventueel nog rosé goud voor een meer dekkend resultaat. Een leer voor de volgende keer, zullen we maar zeggen.

kunstbloemen spuiten
De geverfde bloemen (zonder filter)

Stap 5: zet de bloemen in de vaas

Nadat je de bloemen hebt laten drogen, kun je ze in de vaas zetten en je mooie bos bloemen bewonderen. Het voordeel: deze bloemen zullen niet vergaan en kunnen over een week nog steeds in je interieur shinen! (En de week daarna, en de week daarna…).

kunstbloemen verven

Bekijk hieronder het filmpje van deze DIY: kunstbloemen verven

Meer leuke dingen die je zelf kunt doen: