Het is iets waar ik mij al lange tijd aan stoor: de grote tijdschriften die steeds maar blijven schrijven over fast fashion, de nieuwste trends en maar door blijven gaan met die kopen kopen kopen-mentaliteit. Maar, goed nieuws: daar komt nu verandering in! Steeds meer grote tijdschriften schrijven over duurzaamheid en duurzame mode. Zo staat er op de nieuwe cover van Vogue: Buy less, buy better. Op de cover van Elle staat ‘Rethink your closet’ en ook Glamour komt met een ‘Shop smarter’-quote. Een heel mooi vooruitzicht dat smaakt naar meer!

Waarom het belangrijk is dat modetijdschriften over duurzaamheid schrijven

Hoewel ik zelf nog bij lange na geen duurzame kledingkast heb, stoor ik me mateloos aan de grote tijdschriften die nog steeds niet over duurzaamheid schrijven. Grote tijdschriften hebben een stem en veel bereik. Het wordt zowel offline als online veel gelezen en daarom zouden zij juist het goede voorbeeld moeten geven. Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat ze dat nu toch echt eindelijk doen. Gelukkig!

Want hoewel ik dus nog niet zo duurzaam ben op het gebied van mode, probeer ik dit wel al heel lang. Ik faal er helaas nog steeds in om het vol te houden. En met mij, zijn er vast meerdere die dit probleem hebben. Daarbij zijn er ook nog steeds mensen die zich van geen kwaad bewust zijn wat betreft mode en duurzaamheid. En er zijn ook juist mensen die hun kop in het zand steken. Daarom is het zo belangrijk dat grote tijdschriften en influencers laten zien hoe je duurzaam om kunt gaan met je garderobe, zodat dit voor iedereen makkelijker wordt. Want, ook al denk je van niet, als individu heb je écht wel impact.

Zelf een tijdschrift over duurzaamheid gemaakt

Mede doordat die duurzaamheid zo achterbleef in de grote bladen, besloot ik voor mijn afstudeeropdracht zelf een tijdschrift te maken over duurzaamheid. Ik maakte een tijdschrift, zogenaamd voor LINDA.meiden, waarin alle pijlers in een duurzaam jasje werden gestoken en waarin ook nieuwe duurzame elementen werden toegevoegd. Dit om de doelgroep handvatten te geven, zodat zij weten hoe je een duurzame levensstijl kunt hanteren.

Van dit tijdschrift maken heb ik veel geleerd over duurzaamheid en hoe je het kunt toepassen in je eigen levensstijl. Het lijkt me daarom leuk om dit tijdschrift in een andere post binnenkort aan jullie te laten zien. Wie weet plaats ik ook een aantal teksten uit mijn tijdschrift hier op mijn blog. Daarover dus later meer in een nieuwe post!

Grote tijdschriften en duurzaamheid

Goed, de grote tijdschriften dus. Ze zijn ein-de-lijk supergoed bezig met duurzame mode op de kaart te zetten. Ze wijzen jouw als lezer erop dat je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit moet gaan. Dat je bewuste keuzes moet maken in wat je koopt en geen impulsaankopen doet. Liever een paar investeringen in mooie items die lang mee gaan, dan zoveel mogelijk kleding van slechte kwaliteit dat je koopt voor een prikkie.

Wel vind ik dat ze er allemaal nog veel dieper op in kunnen gaan en dat de tegenstrijdigheid in het blad nog wat minder kan. Zo schrijven de bladen bijvoorbeeld eerst over duurzame mode, en vervolgens worden er kledingstukken aangeprezen die niet duurzaam zijn. Ik snap dat dat te maken kan hebben met een inkomstenbron, maar het zou mooi zijn als de dingen die aangeprezen worden dan ook duurzaam en/of tijdloos zijn. En dat het geen trend items zijn die maar één seizoen meegaan. Er zijn dus nog veel meer stappen die genomen kunnen worden, maar de stappen die nu gezet zijn, zijn al een heel goed begin. En dat mag best gezegd worden.

Zo is het ook met alles wat betreft duurzaamheid: het hoeft niet in één keer, het mag in kleine stapjes. Baby steps!

Meer over duurzame mode