Kleding is super leuk en de verleiding is mega groot. Instagram is één groot reclamebord geworden en ook webshops stalken je overal waar het kan met hun nieuwste trends en aanwinsten. Hierdoor blijven we kopen, want werkelijk álles is leuk. Maar we hebben lang niet alles nodig. Het gevolg: totaal geen duurzame garderobe, veel te veel kleding en waarschijnlijk nog steeds niets om aan te trekken. Daarom heb ik hier 3 tips voor je om minder kleding te kopen.

Minder kleding kopen begint met bewuste keuzes maken. Wat heb je al in de kast, wat heb je nog nodig? Maar soms vergeten we dat, omdat we zo snel verleid worden met leuke items. Dat is nu verledentijd, want ik heb 3 (stiekem 5) tips voor je om minder kleding te kopen.

3 tips om minder kleding te kopen

Verwijderen en ontvolgen

Meld je af van alle nieuwsbrieven die je krijgt van webshops, verwijder alle apps van webshops op je telefoon, ontvolg fast fashion influencer en webshops op Instagram en Facebook en probeer om niet alsnog online de webshops te bezoeken. Door al deze dingen word je constant verleid door fast fashion en geprikkeld om nieuwe kleding te kopen en mee te doen aan de nieuwste trends. Je zult zien dat wanneer je dit alles vermijd, je veel minder aan kleding denkt en je veel minder koopt!

Zo zat ik vaak naar kleding te kijken wanneer ik me verveel of stress over iets; door doelloos naar kleding te zoeken vergeet ik dit. Voor je het weet zit er iets in mijn mandje wat ik niet nodig heb en de volgende dag ligt het ineens op mijn deurmat. Eh, oepsie. En dat terwijl je ook andere dingen kunt doen om verveling en stress tegen te gaan, zoals artikelen lezen, een oude vriend weer eens appen of een filmpje bekijken.

Vermijd de winkelstraten

Even de stad in omdat je toch in de buurt bent? Met een vriendin mee shoppen terwijl je zelf niets nodig hebt? Doe het niet. Breng je gezelschap ervan op de hoogte dat je minder kleding wil kopen en dat dat lastig is wanneer je in de stad alleen maar leuke dingen ziet. Je kunt ook gewoon samen een wandeling maken langs een ander stukje in de stad ipv de winkelstraat, op het terras gaan zitten of gezellig naar de bioscoop gaan.

Maak een wishlist

Minder kopen betekent niet dat je helemaal niks mag kopen. Het gaat er vooral om dat je beseft hoeveel kleding je al hebt en daardoor inziet dat daar niet elke week of maand iets nieuws bij hoeft te komen. Maak daarom een lijstje met items die je nodig hebt of die echt een aanvulling zijn voor je garderobe. Houd dit lijstje bij de hand, bijvoorbeeld in je notities in je telefoon, wanneer je gaat shoppen. Als je dan iets ziet, kun je je eerst bedenken of het op je lijstje staat. Staat het er niet op? Bedenk je dan of je dit item harder nodig hebt/ liever wil dan wat op je lijstje stond. Zo niet, laat het dan hangen en ga voor je wishlist.

Extra tip: bedenk je ook of je het item dat je nieuw wil kopen, kunt combineren met wat je al in de kast hebt hangen. Iets kopen waar je weer andere kleding bij moet kopen, omdat je het anders niet aan kunt, schiet natuurlijk ook niet zo op. Wordt daarom van te voren al creatief met hoe je kleding met elkaar kunt combineren. Is nog leuk ook!

minder kleding kopen

Extra bonus tip: Zorg dat je miskopen voorkomt. Zo was ik helemaal verliefd op bovenstaand jurkje van & Other Stories, maar heb ik het niet gedaan. Waarom? Omdat er geen stretch in zat en ik daardoor moeite had om hem uit te krijgen. Kleding moet makkelijk en comfortabel zijn, hoe mooi of leuk het ook is!

Minder kleding kopen

Natuurlijk kun je challenges doen om minder kleding te kopen, maar dat werkt niet voor iedereen. Zo faalde ik al 3 keer. Maar puur door bovenstaande tips toe te passen, heb ik nu in 1 maand tijd maar 1 kledingstuk gekocht, wat erg weinig is voor mij.

Zo’n challenge kan te geforceerd aan voelen, terwijl als je je minder focust op wat niet mag, en vooral verleiding vermijd, je zonder dat je het doorhebt ook veel minder koopt. Kijk vooral naar wat voor nieuwe combinaties je kunt maken met je huidige kleding en wees lekker creatief. Op naar een duurzame garderobe!

Meer lezen over duurzame mode?