Voel ik nu bobbeltjes in mijn haar? Een haartje was bij mij eerst toch echt glad zonder bobbeltjes geloof ik. En wacht eens, mijn haar is na het douchen ook véél sneller droog dan eerst… Het zal toch niet? Ik doe de haartest om de porositeit van mijn haar te meten: een haartje in een glas water. In plaats van dat het haartje blijft drijven, zakt ie nu naar het midden van het glas. Shit. Mijn haar is van laag poreus haar naar wat hoger poreus haar gegaan. En dat juist sinds ik ben begonnen met de curly girl methode.

De porositeit van je haar

De porositeit van je haar is belangrijk. Het laat zien in hoeverre je haar beschadigt is en wat het vervolgens nodig heeft. Als de porositeit laag is, dan is je haar weinig of niet beschadigd. Je haarschubben zijn gesloten, vandaar dat een haartje glad is en geen bobbeltjes heeft. Hierdoor worden producten en water minder snel opgenomen door je haar, waardoor het langer duurt om in te trekken. Producten kunnen hierdoor als het ware op je haar blijven liggen, wanneer deze te zwaar zijn. (Daarom zijn lichte producten beter voor laag poreus haar). En als je haar eenmaal nat is, duurt het een aantal uur voordat het is opgedroogd.

Als de porositeit van je haar hoog is, dan is je haar (wat meer) beschadigt. Er zijn dan te weinig schubben in het haar aanwezig of de schubben staan open (vandaar dat je bobbeltjes voelt als je een haartje tussen je vingers beweegt). Doordat de schubben open staan, neemt het haar zowel producten als water heel snel op. Het haar drinkt het als het ware op: je kunt het zien alsof je haar heel dorstig is. Je haar droogt heel snel op wanneer het nat is en ook producten trekken meteen in. Ook kun je meer klitten en pluis hebben. Hoewel het lekker is als je haar snel opdroogt, wil je toch liever geen hoog poreus haar hebben.

Hierdoor beschadigt je haar

Haar is fragiel en daardoor kan het snel beschadigen. Zo kun je in de winter sneller gespleten haarpunten krijgen, doordat je haar telkens langs je jas of sjaal schuurt. Door je haar te kammen – zeker wanneer het nat is – kun je ook je haar beschadigen.

Verf en hitte zijn ook grote boosdoeners. Je haar donkerder maken is over het algemeen minder slecht voor je haar dan het blonderen. Blonderen is helemaal funest voor je haar, maar verf is sowieso schadelijk. En dan dus hitte: stijltangen, krultangen en een föhn. Allemaal hittebronnen die je haar beschadigen. En over die föhn wil ik het nog even hebben.

Hoe föhnen de porositeit van mijn haar hoger maakte

Door de curly girl methode ontdekte ik dat ik veel mooiere krullen krijg wanneer ik mijn haar föhn met een diffuser. Natuurlijk heb ik niet de hele dag de tijd – en word ik ook niet zo blij van het geluid van een föhn (de mijne klinkt als een stofzuiger) – waardoor ik dit zo snel mogelijk gedaan wilde hebben. Wanneer ik mijn haar aan de lucht laat drogen, kan dit namelijk wel een uur of vijf duren voordat het droog is. Ik zette de föhn daarom altijd op middelmatige warmtestand en heel soms zelfs even op de heetste, om het drogen te versnellen. Wel zette ik het altijd op de laagste blaasstand: anders blies ik de krullen er meteen weer uit.

Ik heb dus zo’n 4 maanden 2 keer per week mijn haar geföhnt op deze manier en nu blijkt dus dat mijn porositeit is verhoogd. Ai! Dat is iets wat je juist níet wilt als je de curly girl methode volgt! De bedoeling van de curly girl methode is (in mijn ogen) – naast fantastische krullen krijgen natuurlijk – dat je je haar gezonder en sterker maakt. En dat gebeurt niet wanneer je je haar juist beschadigt.

Hoe nu verder?

Dus, wat nu? Nu heb ik al zo’n vijf weken mijn haar even helemaal niet meer geföhnd, in de hoop mijn haar weer te herstellen. Dit betekent echter niet dat ik helemaal niet meer kan föhnen; dat kan natuurlijk wel. Maar dan moet ik in het vervolg gewoon meer geduld hebben en toch op de koude blaasstand mijn haar föhnen.

Verder gebruik ik nu een keer in de week Olaplex no. 3. Dit zou de verbindingen in het haar weer sterker moeten maken, waardoor je haar kan herstellen na beschadiging.

Doe tussendoor haartestjes

Merk jij ook dat jouw haar anders is dan toen je begon met de curly girl methode? Dan is het geen slecht idee om tussendoor nog even de porositeit van je haar te testen en ook de elasticiteit kun je opnieuw testen. Hierop kun je je techniek en producten aanpassen, voor het beste resultaat voor jouw curly hair!

 

Meer over de Curly Girl Methode: