Ik zie het steeds vaker voorbij komen: meiden die haaruitval hebben, juist als ze met de CG-methode zijn begonnen. En ook ik dacht er last van te hebben. En jij hebt ook niet voor niets op dit artikel geklikt. Maar voordat we zomaar de curly girl methode de schuld geven, moeten er eerst een aantal andere dingen worden uitgesloten. Het hoeft namelijk niet aan de CG-methode te liggen.

Iedereen heeft wel wat haaruitval: gemiddeld verliezen we zo’n 100 haren per dag. En dan heb je ook nog de seizoens-haaruitval. Veel mensen hebben in de lente en/of de herfst meer last van haaruitval. Dit duurt vaak een paar weken en dan is er niets aan de hand. Pas als je hier langer last van hebt, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Haaruitval door CG: eerst even de oorzaken

Voordat we met de vingers naar de CG-methode gaan wijzen, moeten er dus eerst wat dingen worden uitgesloten. Er zijn namelijk talloze redenen waarom je last van haaruitval kunt hebben. En vaak komt het van binnenuit. Het kan hormonaal zijn, door zwangerschap komen of juist na zwangerschap. Het kan zelfs aan een bepaald dieet liggen dat je misschien volgt.

En natuurlijk kan stress de oorzaak zijn. (Waar is stress ook niet de oorzaak van, hè?!). Maar het kan ook zo zijn dat er meer aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld ook een onderliggende ziekte zijn. Maar ook bloedarmoede of een tekort aan bepaalde vitaminen zijn verdachten waar je aan moet denken.

Kun je de dader nu nog niet meteen aanwijzen? Ga dan vooral ook niet zitten gissen waar het ‘misschien wel aan zou kunnen liggen’. Kom meteen in actie. Er is dan ook maar 1 ding wat je nu te doen staat en dat is: bezoek je huisarts. Maak gewoon even een afspraak bij je huisarts, bespreek dit probleem en laat bloedprikken. Zo weet je snel genoeg of het van binnenuit vandaan komt! Eventueel kun je je ook nog laten doorverwijzen naar de dermatoloog.

Mijn eigen ervaring

Ik begon vorig jaar in november met de CG-methode. Toen had ik last van haaruitval in de herfst, wat ik ieder jaar heb. Maar in januari hield dit nog steeds aan. Nu ben ik er nog steeds niet helemaal vanaf helaas, (al is het wel minder). Ik heb (gelukkig!) nog geen kale plekken of iets, maar wel meer haaruitval dan eerst. En natuurlijk stond de curly girl methode al meteen voor de rechter. Want dat was toch wel heel toevallig ineens.

Maar in november kwam ik er ook achter dat ik een chronische ziekte heb. Dit zorgde voor een stressreactie van mijn lichaam met haaruitval als gevolg. Helaas is het niet met twee weken over, maar kan zoiets wel even duren. Daarbij kamp ik ook al jaren met ijzertekort, wat ook een boosdoener is wat haaruitval betreft. Een logische oorzaak was gevonden en de CG-methode zat ten onrechte vast.

Haaruitval door de CG-methode

Kun je dan geen haaruitval krijgen door de CG-methode? Ja, zeker wel. Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je haar uitvalt als je de CG-methode volgt. En ik zit deze hieronder even voor je op een rijtje.

Bepaalde ingrediënten

De CG-methode kan dan wel producten bevatten met minder troep erin, en in ECO-CG zit nóg minder troep. Maar troep of geen troep, er blijven altijd ingrediënten bestaan waar je niet tegen kunt. Het kan dus zo zijn dat je niet tegen bepaalde ingrediënten kunt. Denk bijvoorbeeld aan: Aloë Vera, kokos of castorolie*. Check even je producten en bekijk of je opvallende ingrediënten ziet die misschien voor jou niet goed zijn.

Build-up

Waste jij voorheen altijd je haar met ‘gewone’ shampoo met sulfaten en was je nu je haren met een milde shampoo of zelfs alleen een co-wash? Dan is de kans groot dat je op den duur build-up krijgt. Build-up is eigenlijk gewoon producten die zich opstapelen en die je dan dus niet goed meer uit je haar krijgt. Je krijgt al deze producten er niet meer uit gewassen, doordat je shampoo te mild is of omdat je helemaal geen shampoo gebruikt. Uiteindelijk worden haartjes te zwaar met als gevolg dat deze uitvallen.

Was daarom eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld 1 keer in de 2 weken, net wat voor jou werkt), je haar toch met een sulfaten shampoo. Bijvoorbeeld je shampoo die je had als final wash. Je kunt ook kiezen voor een Clarity poo, dit maakt iets beter schoon dan een milde shampoo, maar is niet zo agressief als sulfaten. (Zelf gaat mijn voorkeur stiekem uit naar sulfaten). Wat je ook kunt doen is een appelazijn spoeling. Hiermee kun je ook build-up verwijderen.

Borstel je haren

De manier van je haar borstelen is heel belangrijk. Sommige zweren erbij om nooit je haren te borstelen, maar ik sta hier niet achter. Uiteindelijk krijg je toch wel klitten, en die kun je er best zachtjes uitborstelen. Borstel je haar nadat je conditioner hebt aangebracht in je haar. Of je het nu op droog of nat haar doet: doe het vooral voorzichtig en niet te snel! Zorg dat je niet in alle haast er te veel haren mee uittrekt, maar neem echt even de tijd om je haren te borstelen. Ik gebruik de Tangle Teaser en die bevalt heel goed voor het ontklitten!

Masseer je hoofdhuid

Lekker hè, die massage bij de kapper als je haren worden gewassen? Ja, dat doen ze niet voor niks. Masseer daarom zelf ook wel eens je hoofdhuid wanneer je je haren wast. Dit is goed voor de bloedsomloop en dat stimuleert de haargroei.

*Over castorolie zijn de meningen verdeeld. Sommigen zweren juist bij deze olie en hen helpt het juist om weer meer haargroei te krijgen. Terwijl het bij anderen juist averechts werkt. Let dus altijd zelf goed op!

Less is more!

Ben je bij de huisarts geweest, is er niets aan de hand? Gelukkig! En heb je al het bovenstaande al uitgeprobeerd, maar weet je nog steeds niet hoe het komt? Gebruik dan in ieder geval zo min mogelijk producten. Ga bijvoorbeeld alleen voor een milde shampoo, conditioner, eventueel een masker eens per maand, en een gel. Hoe minder producten, hoe eerder je de eventuele boosdoener kunt vinden.

Als je écht denkt dat je haaruitval door de CG-methode komt en je kunt het niet oplossen, stop er dan ook gewoon een tijdje mee en ga terug naar je oude routine en kijk wat er verandert. Let er wel op dat haaruitval niet van de een op de andere dag over is, het kan weken of maanden duren. En ik ben natuurlijk ook geen dokter, wetenschapper of wat dan ook, dus luister ook vooral naar je eigen gevoel!

Meer over de CG methode

Meer van mij zien? Volg me op insta! @mathildaverwoerdt