Oh no, she didn’t! Oh jawel. Hier heb ik je beet. Want dit is een soort van clickbait. So. controversial. Ik ben niet compleet gestopt met de curly girl methode, maar ook weer wel. Snap je ‘m nog? Simpeler gezegd: ik heb gewoon flink wat ‘regels’ aan mijn laars gelapt. En in deze post lees je waarom.

Al vrij in het begin van mijn curly girl methode reis schreef ik een artikel over waarom ik niet alle curly girl methode regels volg. Ik merkte namelijk al vrij snel dat een hoop regels, die bij deze methode horen, simpelweg niet werken voor mij. Daarom vertel ik in deze blogpost hoe ik nu – bijna anderhalf jaar later – denk over de curly girl methode.

Starten met de curly girl methode

Ik heb van mezelf slag, krullen en stijle plukken in mijn haar. Van alles wat dus. Vooral de linkerkant heb ik altijd meer krullen en rechts (voor de kijkers andersom) blijft het vaak stijl en futloos. Geen idee waar dit mee te maken heeft overigens. Maargoed, in curly girl termen heb ik 2B haar met verdwaalde 2A’s en 2C’s. Ook wel genoemd: wavy haar.

Toen ik in november 2019 ging starten met de curly girl methode, ging er oprecht een wereld voor me open. Het duurde even voor ik doorhad wat wel en niet werkte voor mij, maar toen ik dat eenmaal doorhad kreeg ik er prachtige krullen door. Én veel volume in mijn haar. Ik vond het helemaal top. Maar na een tijdje kwam ik erachter dat er toch wat addertjes onder het gras zaten om het zo maar te noemen.

Wat niet voor mij werkte

Er zijn namelijk een aantal dingen die je niet klakkeloos over kunt nemen. Ieder mens is anders en ook ieders haartype is anders. Wat voor de één werkt, doet voor een ander misschien wel helemaal niks. Hieronder som ik op aan welke curly girl methode regels ik me niet meer houd, waarom en wat ik dan wel doe

 • Niet je haar wassen met shampoo: doe een co-wash (alleen conditioner) of een milde shampoo
  • Wanneer je 2A/2B/2C haar hebt is een co-wash NIET aan te raden. Als je het mij vraagt is dit vooral voor de échte krullenbollen te doen. Wanneer je wavy haar of een lichte krul hebt, zal het je haar waarschijnlijk alleen maar verzwaren en/of vettig maken. Je krullen worden er in ieder geval niet beter op.
  • Ik ging dus voor een milde shampoo. Dit werkte in het begin heel goed, maar uiteindelijk kreeg ik toch jeuk door build-up. Build-up is letterlijk producten die zich hebben opgestapeld in je haar. Dit kan zelfs voor haaruitval zorgen. Ik was mijn haar nog steeds met een milde shampoo, maar eens in de 1 à 2 weken gebruik ik een shampoo met sulfaten, om de boel even goed schoon te maken. Het resultaat: geen jeuk meer, geen build-up en ik heb ineens weer overal babyhaartjes!
 • Je haar niet borstelen
  • Oke, 2 woorden: hoe dan?! Zeker wanneer je haar lang is, moet. je. borstelen. Heus niet elke dag, maar wel regelmatig. De klitten die je anders krijgt zijn een drama om eruit te krijgen (althans bij mij). En dat lukt niet met alleen wat conditioner en je vingers. Sterker nog: met mijn vingers trek ik er juist meer haren mee uit dan met een fijne borstel of kam. Ik kam dus mijn haren altijd wanneer ik mijn haren was. Gewoon niet te doen anders, haha.
 • Geen hittetools gebruiken, zoals een hete föhn, stijl- of krultang
  • Curly girl methode of niet, deze regel is natuurlijk sowieso aan te raden. Hitte stylingtools zijn eigenlijk nooit goed voor je haar. En hoewel ik ze niet vaak gebruik, gebruik ik het wel af en toe. Soms is het gewoon makkelijk om je haar even snel te fixeren met een stijl- of krultang. En ja, soms doe ik dat dus.
 • Alleen CG producten gebruiken
  • Hoewel het overgrote deel van mijn producten natuurlijk wel CG is, gebruik ik nog wel eens iets dat niet CG is. Gewoon voor het gemak of omdat het product goed voor me werkt. Dit vind ik niet erg, omdat ik dus wel regelmatig de final wash opnieuw doe: wassen met een shampoo met sulfaten, maar zonder siliconen.

De grootste reden waarom ik niet altijd CGM doe

Maar buiten deze regels om die ik dus niet heel strak volg, is er iets wat eigenlijk de grootste reden is waarom ik niet altijd de curly girl methode volg. Of misschien beter gezegd: waarom ik niet altijd de hele routine doe. Veel mensen die mij kennen weten vast dat ik niet altijd een bos krullen heb: vaker niet dan wel eerlijk gezegd. En dit komt puur en alleen door… de tijd!

Oh man, het kost me zoveel tijd! De hele routine op wasdag zelf duurt niet veel langer dan wanneer ik dat niet doe eigenlijk. Mijn grootste ‘probleem’ is dat ik alleen van die mooie krullen krijg als ik mijn haar diffuus (is dat een woord?), maar föhn met de diffuser dus. En dat kost me minimaal een half uur/drie kwartier voordat mijn haar een beetje droog is. Je begrijpt: daar heb ik echt niet altijd zin in in de ochtend. En daarom doe ik het dus ook vaak niet. En weet je? Dat vind ik helemaal niet erg.

Hoe ik de curly girl methode zie

Ik zie de curly methode als een hele goede richtlijn om je haar te leren kennen. Om te ontdekken wat het doet als je bepaalde producten en styling technieken toepast. Het is een hele goede methode om mee te beginnen als je graag meer krullen of volume of wat dan ook in je haar wilt.

De curly girl methode zie ik niet als iets wat je per se allemaal moet doen volgens het boekje. Haal eruit wat voor jou werkt en laat gaan wat niets voor je doet. Probeer lekker uit en doe waar je zelf zin in hebt. Het moet geen moetje zijn of een angst worden om dingen ‘fout’ te doen. En het is ook niet de bedoeling dat je haar vol klitten zit Het belangrijkste van alles: het moet leuk blijven!

Dus ja, ik ben gestopt met de curly girl methode, maar ook weer niet. Ik pak er gewoon de dingen uit die voor mij en mijn haar werken en waar ik zin in heb! En dat is soms een mooie bos met krullen en soms gewoon het beetje slag met hier en daar een verdwaalde krul die ik al had. Hoe denk jij erover?

Ook interessant:

Meer van mij zien?

Volg me op insta! @mathildaverwoerdt