In november startte ik met de curly girl methode, dus ik volg dit nu bijna 3 maanden. Het leek me daarom wel leuk om eens even een update te geven van hoe het er nu voor staat. Wat zijn mijn ervaringen met de curly girl methode en welke resultaten levert het me op? Dit vertel ik je allemaal in deze blogpost!

Heb je nog niet eerder van de curly girl methode gehoord? Dan is het misschien handig om eerst even deze blogpost te lezen, waarin ik uitleg wat het precies inhoudt.

Mijn ervaringen met de curly girl methode

Alle producten die je bij de curly girl methode gebruikt, zijn vrij van sulfaten, siliconen, uitdrogende alcohol, waxen en minerale oliën. Allereerst ga ik het daarom even hebben over de shampoo en conditioner. Want of je nu krullen, slag of stijl haar hebt, ik denk dat het voor iedereen een goed idee is om sulfaten en siliconen te vermijden.

curly girl methode
Dit waren mijn eerste resultaten van de curly girl methode. Na 3 weken had ik opzich een mooie krul/slag, maar wel erg vettig. Ik gebruikte hier producten die te zwaar waren voor mij, zoals AJ quench.

Waarom het goed is om sulfaten te vermijden

Sulfaten (op de ingrediënten lijst: sodium lauryl sulfate: SLS) zijn erg agressief voor je haar en hoofdhuid. Toen ik overging op sulfaatvrije shampoo, merkte ik dat dan ook meteen. Zo kreeg ik veel minder last van een jeukende hoofdhuid, wat voorheen wel het geval was. Daarbij is sulfaatvrije shampoo ook aan te raden als je geverfd haar hebt. Doordat shampoo zonder sulfaten een stuk milder is, zal je kleur waarschijnlijk langer mooi blijven.

Siliconen vind je vaak in conditioners en styling producten. Siliconen leggen als het ware een laagje om je haar, waardoor het meer glanst. Hierdoor lijkt je haar gezond, maar dat is het misschien niet. Siliconen verzwaren mijn haar, waardoor mijn haar stijler wordt en daarom vermijd ik siliconen. Ik gebruik dus – zoals aangeraden bij de curly girl methode – geen siliconen in mijn shampoo, conditioner en andere producten.

Mijn wasroutine / washday

Ik was mijn haar maximaal 2 keer per week en ik gebruik een CG-friendly shampoo. Ik heb geprobeerd om alleen een co-wash (wassen met alleen conditioner) te doen, maar daar wordt mijn haar erg vet van. Deze ‘regel’ volg ik dus niet uit de curly girl methode. (Wanneer je echt een grote krullenbol bent, kan een co-wash misschien wél werken).

Ik heb nu ook 3 keer Olaplex no. 3 gebruikt, maar eerlijk gezegd vind ik dit te weinig om te kunnen bepalen of dat dit iets voor mijn haar doet. Vervolgens doe ik conditioner in mijn haar en spoel ik die even later uit. Dan begin ik met de styling. Ik breng de producten niet in kletsnat, maar wel in vochtig haar aan. Over deze producten vertel ik straks meer. Wanneer alles is aangebracht ga ik met de diffuser aan de slag.

De styling

Gedurende de afgelopen maanden kwam ik erachter dat de manier van styling net zo belangrijk is als welke producten je gebruikt. Het werkt bij mij heel goed om ondersteboven de producten in mijn haar te scrunchen en het vervolgens te diffusen.

Sommige producten dien je op kletsnat haar aan te brengen, maar het is net dat mijn haar het product dan niet opneemt. Daarom breng ik alles op vochtig haar aan.

Ik ben nog zoekende naar de juiste hoeveelheid producten. De ene keer gebruik ik te weinig en de andere keer weer te veel. Ik vind het lastig in te schatten. Soms heb ik dus een super goede haardag, en soms zit het niet zo goed door te veel of te weinig product.

Op onderstaande foto zat mijn haar bijvoorbeeld dikke prima, maar was het vooral een beetje slag en weinig krul. Ik heb hier mijn haar even opzij gegooid, zodat je ziet dat vooral de onderste laag wat stijler blijft. De bovenste laag krult altijd harder, waarschijnlijk omdat dat in lagen is geknipt.

curly girl methode ervaringen
curly girl methode resultaat

Op de foto hierboven had ik juist weer een goede curly hair dag. Ik had heel veel krullen en veel volume. Maar hoezo het hier nu wel lukte? Geen idee…

De producten die ik gebruik

De producten die ik gebruik zijn als volgt: shampoo & conditioner, een leave in conditioner van Boucleme, rose & avocado cream van Bounce Curl, Bounce Curl Light Creme Gel en super hold styler gel van Boucleme.

Ik gebruik dus minimaal 4 producten in mijn haar en de ene keer zit het fantastisch en de andere keer alleen wat slag of lijkt het zelfs helemaal nergens op. Waar dat aan ligt? Daar ben ik nog niet uit. Ik ben sowieso fan van de Bounce Curl Light Creme Gel, die zorgt echt voor mooiere krullen bij mij. Voor de andere producten zou ik nog wel een keer iets anders willen testen als deze op zijn.

Diffuser VS. Aan de lucht drogen

Ik dacht altijd dat föhnen mijn haar 1 grote pluizenbol maakte, maar als je op de juiste manier föhnt, dan is dit niet het geval. Zo probeer ik te voorkomen dat ik zo maar alle kanten op blaas met de föhn, maar doe ik het juist voorzichtig en niet te snel. Kost even tijd, maar daarna zit het wel goed!

Wanneer ik mijn haar op laat drogen aan de lucht of te lang wacht met föhnen, dan krijg ik niet zulke mooie krullen als wanneer ik direct ga föhnen. Ik heb minder krullen als ik het aan de lucht laat drogen en ook veel minder volume. Diffusen is dus echt wel nodig voor mij om onderstaand resultaat te krijgen.

curly girl methode
Ook hier had ik een good curly hair day. Mooie krullen en redelijk wat volume!

Ervaringen curly girl methode: volledige make-over?

Ik zie prachtige resultaten van meiden die een tijdje deze methode volgen en waarvan hun haar transformeert in een prachtige bos krullen, waar ze zelf op dag 4 (zonder wassen tussendoor) nog plezier aan hebben. Dit heb ik totaal niet helaas. Misschien is het nog een kwestie van geduld en moet het nog komen, maar dat betwijfel ik.

Mijn haar zit juist op wasdag het beste, wanneer ik net alle producten heb aangebracht en geföhnd heb. De volgende dag refresh ik door water middels een mistspray in mijn haar te spuiten en de krullen er weer in te scrunchen. Dan zit mijn haar ook op dag 2 nog mooi. Op dag 3 ook nog wel, maar wel met meer pluis. Op dag 4 zijn mijn krullen zo goed als weg en dan was ik het vaak weer.

Curly girl methode ervaringen: de conclusie

Of je nu wel of geen krullen hebt, ik denk dat de curly girl methode sowieso een goed idee is. Al is het alleen maar om de agressieve ingrediënten in niet-CG producten te vermijden.

De methode kost redelijk veel tijd en je hebt er zeker geduld voor nodig. Maar ik vind het leuk om te doen en mijn haar zit veel mooier dan voor de Curly Girl Methode. Het is nog steeds een zoektocht naar de juiste producten en technieken en daar ga ik lekker mee verder. Over een paar maanden volgt er daarom vast weer een update!

Meer lezen over de Curly Girl Methode?