Wanneer je voor het eerst begint met de curly girl methode, is het logisch dat je geen idee hebt wáár je nu precies moet beginnen. Het is al lastig om te bepalen welk haartype je hebt. En dan komen er ook nog eens allerlei woorden voorbij waar je nog nooit van gehoord hebt. Al die informatie is nogal wat je noemt: ‘a lot‘. Daarom is hier het curly girl woordenboek. Om het lekker makkelijk te maken voor je!

Al eerder schreef ik een heel uitgebreide post over starten met de curly girl methode waar een deel van deze woorden ook in staan. Maar als je even snel wat woorden wilt inzien, is hier het woordenboek nog even in één post. Fijn, toch?

Het grote curly girl woordenboek

De volgende woorden komen regelmatig voorbij wanneer je duikt in de wondere wereld van de curly girls. Ik beschrijf overal even de uitleg erbij.

Build up: een opstapeling aan producten in je haar. Je kunt dit merken aan haar dat snel vet wordt, je krullen die minder mooi zitten of zelfs haaruitval. Heb je hier (mogelijk) last van? Was dan je haar eens met een final wash shampoo.

Cast (ook wel crunch genoemd): haar dat hard geworden is door de gel. Wanneer je haar hard is geworden door de gel, dien je te scrunchen. Zo maak je van die harde krullen, mooie losse, zachte krullen.

CG: de afkorting van: curly girl

CGM: afkorting van: curly girl methode. Een methode voor mensen met slag tot krullend haar, waarbij je ‘slechte’ ingrediënten vermijd om het mooiste in je haar naar boven te halen.

Clumps: hoor je iemand wel eens zeggen dat ze mooie clumps wil creëren? Clumps zijn eigenlijk haren die in plukken aan elkaar vast plakken en daardoor een mooie krul vormen. Je krijgt dan dus dikkere krullen ipv lossere krullen. Je kan onder andere clumps creëren met de denman brush.

Co-wash: wassen met alleen een conditioner (die hier geschikt voor is)

Denman brush: een beroemde borstel in curly girl land. De denman brush D3 en D4 worden gebruikt om meer definitie en eventuele clumps te creëren in je krullende haar. D3 is voor kort tot half lang haar. De D4 is meer geschikt voor half lang tot lang haar. Let op: deze borstel is niet bedoeld om je haar mee te ontklitten. De D31 en D41 van denman zijn hier wel geschikt voor.

Eco cg: de curly girl methode, maar dan worden er alleen ecologische producten gebruikt.

Elasticiteit: de mate waarin een haartje mee rekt wanneer je het tussen je vingers uit elkaar trekt. Een van de haareigenschappen om te proberen.

Final wash: voordat je begint met CG was je je haar nog één keer met een shampoo met sulfaten, maar zónder siliconen. Dit om alle build-up van producten die nog in je haar zaten door o.a. siliconen er uit te wassen. Side note: wanneer je tijdens je curly girl reis alsnog last krijgt van build up, is het aan te raden om nogmaals een final wash te doen.

Gedefinieerde krullen: krullen waarbij het krulpatroon duidelijk zichtbaar is.

Pineapple: de knot die je op je hoofd maakt om met je haar te slapen voor mooie krullen op de volgende dag.

Ploppen: je haar op een bepaalde manier in een microvezel handdoek of een katoenen shirt wikkelen en het zo 30 min. (of langer) laten zitten om mooie krullen te krijgen.

Praying hands: een methode om je producten in het haar aan te brengen. Bij deze methode maak je als het ware ‘praying hands’ door de handen (met product erop) plat tegen elkaar aan te drukken met je haar er tussen.

Proteïne overload: een teveel aan proteïne in het haar. Je haar voelt droog en stug aan wanneer je te veel proteïne hebt. Ook kan het afbreken en is de elasticiteit van je haar laag.

Refreshen: je haar ‘verversen’ zonder je haren te wassen. Meestal refresh je met water: je maakt het bijvoorbeeld nat onder de douche met water, of je spuit je haar nat met een plantenspuit. Daarna voeg je (eventueel) nog wat producten toe om de krul weer mooi te krijgen.

Scrunchen: hang met je hoofd ondersteboven (of niet) en knijp als het ware de krullen in je haar. Eerst met je handen, vervolgens met een microvezel handdoek of een katoenen t-shirt om het teveel aan product er weer uit te halen.

Scrunch out the crunch (SOTC): In andere woorden: de cast eruit scrunchen. Scrunch na het diffusen je haar nogmaals om de cast eruit te halen en zachte, glanzende krullen te krijgen. 

Siliconen: siliconen leggen een laagje om het haar heen. Hierdoor lijkt het mooi te glanzen (voordeel), maar het verzwaart vaak ook het haar. Wanneer het haar te zwaar is, wordt de krul minder zichtbaar / zakt deze uit. Siliconen zijn niet CG.

Sulfaten: reinigers in shampoo die het haar en de hoofdhuid grondig reinigen. Sulfaten zijn vaak wat agressief; daarom reinigen ze zo goed. Helaas worden ook de natuurlijke oliën in het haar verwijderd door sulfaten. Sulfaten zijn voornamelijk nodig om siliconen uit het haar te krijgen. Sulfaten zijn niet CG.

Tangle teaser: een borstel die gebruikt wordt speciaal om het haar te ontklitten.

Starten met CG

Tijdens de periode dat je start zul je deze woorden waarschijnlijk veel tegen gaan komen. Het is daarom handig om te weten wat het inhoudt. Zo is alles een stuk makkelijker te begrijpen, waardoor je ook sneller weet wat er voor jou werkt en wat niet.

Kom je nog woorden tegen die niet in dit curly girl woordenboek staan? Laat het gerust weten in de reacties!

Meer over starten met de curly girl methode