De curly girl methode komt met regels. En wel met véél. Naast dat het volgen van veel regels helemaal niet leuk is, vind ik sommige ook onnodig. Daarbij zijn regels er nu eenmaal om gebroken te worden. In deze blogpost vertel ik je welke regels uit de curly girl methode ik breek.

De curly girl methode is bedacht door Lorraine Massey. Ze schreef het boek: Curly Girl the handbook, waarin alle ins en outs over de curly girl methode staan. Dus ook de regels die bij deze methode horen.

Curly girl methode: de regels

De regels bestaan onder andere uit het volgende
Het skippen van:

  • sulfaten
  • siliconen
  • minerale oliën
  • uitdrogende alcohol
  • geen shampoo
  • niet borstelen
  • geen föhn
  • geen hete stylingtools gebruiken
  • niet verven, blonderen, high lighten etc.

Ik ben zeker fan van het vermijden van alle “slechte” ingrediënten, zoals sulfaten, siliconen, minerale oliën en uitdrogende alcohol. Sulfaten zijn erg agressief voor je haar en hoofdhuid. Siliconen zijn niet per se slecht; voor sommige mensen werken siliconen juist wel en sommige siliconen zijn zelfs uitwasbaar. Toch gebruik ik dit liever niet, omdat het mijn haar verzwaard en futloos maakt.

Curly girl methode: de regels die ik breek

Wanneer je afwijkt van de curly girl methode, voelt dat misschien alsof je als veganist een stuk vlees eet. Alsof je een zonde begaat. Maar zo hoeft het helemaal niet te zijn!

Ik ben dol op de curly girl methode en super blij met de resultaten (zie foto’s onderaan dit artikel). Maar toch ben ik het niet eens met alle regels en skip ik deze liever:

Wassen zonder shampoo

Je haar niet wassen met shampoo, is echt een no go voor mij. Ik heb co-washes geprobeerd: je haar alleen wassen met een conditioner (die daar geschikt voor is), maar dit werkt gewoon niet voor mij. Mijn haar wordt er niet schoner van en voelt vettig aan.

Mijn haartype is ook meer wavy dan curly, wellicht dat daarom een co-wash het niet is voor mij. Misschien als je een grote krullenbol bent dat het wél werkt.

Ik was mijn haar daarom gewoon twee keer per week met een milde shampoo, die CG-approved is. Wanneer ik toch last krijg van build-up door producten, doe ik eenmalig opnieuw een final wash, met een shampoo die alleen sulfaten bevat en geen siliconen.

Niet borstelen

Eerlijk gezegd borstelde ik mijn haar nooit veel, omdat ik daarmee mijn krul eruit borstel. Toch borstel ik wel af en toe mijn haar, want je hebt soms gewoon klitten en die moeten eruit.

Ook borstel ik soms mijn haar nadat ik de leave in conditioner heb ingebracht. daarna scrunch ik de krullen erin. Ik krijg er mooie, klitvrije krullen van, dus ik zie het probleem niet zo. Als je maar voorzichtig borstelt. Daarnaast heb je ook speciale borstels voor krullend haar waar je mooiere krullen van schijnt te krijgen, zoals de Denman Brush D3 of D4. Die zou ik ook graag nog eens proberen.

Geen föhn gebruiken

Een föhn betekent hitte, dus deze moet je skippen. Maar tegenwoordig hebben de meeste föhns ook een lauwe of koude stand, waarmee je je haar veel minder beschadigd. Föhnen is daarom geen probleem meer als je de curly girl methode volgt, zolang je niet te heet föhnt. Scheelt toch een hoop tijd én ik krijg er mooiere krullen van.

Een föhn blaast vaak wel te hard, waardoor mijn haar pluizig wordt. Sinds kort föhn ik mijn haar daarom op de pixie manier*, waarbij je eerst je haar in de diffuser legt en dan de föhn pas aanzet. Zo wordt je haar niet alle kanten opgeblazen, waardoor het minder pluist. *In dit filmpje wordt die methode uitgelegd, vanaf 7.30 minuut.

Geen hete stylingtools

Voordat ik de curly girl methode begon, gebruikte ik best vaak mijn stijl- of krultang. In ieder geval in het weekend als ik iets leuks ging doen. Sinds de curly girl methode gebruik ik het niet meer, omdat ik het niet nodig vind.

Maar als ik ooit nog eens mijn haar wil stylen of krullen van de krultang wil voor een feestje, dan doe ik dat gewoon.

Niet verven

Ik heb mijn haar nog nooit geverfd en dat wil ik ook zo houden, want ik weet dat dat heel slecht voor je haar is. Deze regel zou ik daarom niet snel breken, maar ik snap wel dat andere mensen dat doen. Want je haar verven is natuurlijk ook gewoon leuk. Ik vind dat dit gewoon moet kunnen (niet te vaak natuurlijk). Als je je haar maar goed verzorgt tijdens én na de behandeling, zodat het zo min mogelijk schade oplevert.

Curly girl methode volgen

De curly girl methode maakt je krullen ongetwijfeld mooier. (Zie hieronder mijn resultaat van toen ik net begon VS. hoe het nu is). Maar je kunt deze methode prima volgen, zonder je aan alle officiële, strikte regels te houden. Het belangrijkste is dat je agressieve ingrediënten vermijd en lief bent voor je haar.

curly girl methode

Deze foto’s zijn van mijn eerste weken CG. Te zware producten gebruikt die mijn haar vet maakten.

curly girl methode

Mijn resultaten na 2 maanden. Meer krul, minder pluis en meer volume. Geen vet haar meer van producten die op mijn haar bleven liggen.

Producten en de styling techniek doen heel veel voor je haar. Deze methode is een heel goede richtlijn om je krullen te verzorgen. Maar het lijkt mij belangrijker dat je doet wat voor jouw haar werkt, dan dat je precies alle regels van de curly girl methode volgt.

Welke regels skip jij? Of houd je je juist aan alles? Laat het me weten in de comments!

Lees meer over de curly girl methode