Het lijkt wel alsof ik voor een tentamen aan het studeren ben. Woorden als cast, scrunchen, crunchen en ploppen passeren constant de revue. Inmiddels weet ik de definitie van deze termen en begin ik het een beetje te begrijpen. Tijd om te gaan starten dus, met die curly girl methode (CGM).

Voor wie het niet kent: de Curly Girl methode houdt in dat je bepaalde ingrediënten (siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol) in je haarverzorgingsproducten voortaan vermijd. Heb jij krullen of ooit krullen gehad, maar ben je deze kwijtgeraakt? Dan is deze methode misschien ook wel iets voor jou!

CG haartype testjes

Om te weten welke producten je dan wel gaat gebruiken, moet je eerst weten wat voor haartype je hebt door middel van een aantal testjes. Deze testjes moet je doen, zodat je weet welke producten bij jouw haar passen.

Ik heb de testjes gevonden op de Facebookpagina The Curls Cult. Deze pagina is ook meteen de pagina waar ik bijna alle informatie vandaan heb gehaald en die ik ook zeker aan jou aanraad als je gaat starten met de Curly Girl Methode.

Zo onderzoek je o.a. wat je elasticiteit, porositeit, haardikte en krultype is. De elasticiteit van je haar is belangrijk, zodat je weet of en hoeveel proteïne je haar nodig heeft. De porositeit gaat om hoeveel water/hydratatie je haar nodig heeft.

Starten met Curly Girl methode

Het doel is dus dat de producten vrij zijn van sulfaten, siliconen, waxen, minerale oliën en uitdrogende alcohol. Op basis van de uitkomsten van jouw haartype, kies je de producten.

Ik heb bijv. geen dik haar, maar wel veel haar. Daarom moet ik niet te zware producten in mijn haar gebruiken. Mijn haar heeft een lage porositeit en dus moisturizing nodig. En omdat ik een normale tot hoge elasticiteit heb, ga ik producten met en zonder proteïne met elkaar afwisselen.

Het CG woordenboek

Final wash: Voordat je begint met CG was je je haar nog één keer met een shampoo met sulfaten, maar zonder siliconen. Dit om alle build-up van producten die nog in je haar zaten door o.a. siliconen er uit te wassen.
Co-wash: wassen met alleen een conditioner (die hier geschikt voor is)
Ploppen: je haar op een bepaalde manier in een microvezel handdoek of een katoenen shirt wikkelen en het zo 30 min. (of langer) laten zitten.
Scrunchen: hang met je hoofd ondersteboven en knijp als het ware de krullen in je haar. Eerst met je handen, vervolgens met een handdoek om het teveel aan product er weer uit te halen.
Cast (ook wel crunch genoemd): haar dat hard geworden is door de gel
Scrunch out the crunch (SOTC): Scrunch na het diffusen je haar nogmaals om de cast eruit te halen en zachte, glanzende krullen te krijgen.
Pineapple: de knot die je op je hoofd maakt om met je haar te slapen voor mooie krullen op de volgende dag.

Gelukkig bestaat YouTube, waar je ook genoeg filmpjes kunt vinden van deze methode en waar alles even haarfijn voor gedaan wordt.

Test 1, 2, 3…

Vooral in het begin is het uitproberen wat voor jou werkt. Ieder haar is anders, en de producten die voor 1 iemand goed werken, werken misschien niet goed voor de ander.

Er lijken ook nogal veel regels te zijn waar je je aan moet houden. Maar ik denk dat je deze ‘regels’ beter als een richtlijn kunt zien. Kijk gedurende je CG-reis vooral naar je eigen haar: wat werkt voor jou en wat heeft jouw haar nodig? Geef het een kans en geef niet te snel op!

Curly Girl producten om mee te starten

De producten waar ik mijn CGM mee ga starten zijn als volgt:

Final wash: Schwarzkopf de gele fles (met sulfaten, zonder siliconen)
Shampoo: Schwarzkopf prinsessenshampoo (geen tranen)
Conditioner: Garnier loving blends milde haver conditioner (met proteïne)
Leave-in conditioner: Aunt Jackie’s Quench (met proteïne)
Gel: Boucleme Curl Difining Gel (natuurlijk, eco-friendly en dierproefvrij)
Haarmasker: Olaplex no 3 (CG-friendly, geen siliconen)
Een oud katoenen T-shirt
Een diffuser

Wanneer je de haartestjes hebt gedaan op de Facebookpagina die ik hierboven noemde, kun je daarna meteen doorklikken naar jouw uitkomst. Hier staat een hele reeks met producten die van toepassing zijn op jouw haar.

Natuurlijk zijn er meerdere producten geschikt dan die daar staan en dat kun je zelf ‘onderzoeken’. Zo heb ik er een paar uitgepakt, zoals de Aunt Jackie’s Quench, maar ook een paar zelf gekozen, zoals Olaplex no3. en de Boucleme gel.

Starten met Curly Girl Methode: de eerste resultaten

Hieronder zie je de resultaten van mijn haar voor de CG Methode, de eerste week CG en na 3 weken Curly Girl Methode te volgen.

Na 1 week CG had ik Olaplex nog niet gebruikt. Bij de foto van 3 weken CG wel. (Mocht je nu denken: ‘Op de middelste foto is ze ineens veel roder’: De kleur van het haar heeft niets met de methode te maken: mijn haarkleur verschilt gewoon heel erg in verschillend licht).

Dit is het begin van mijn Curly Girl avontuur. Ik zie al duidelijk verschil en meer krullen. Het enige waar ik tot nu toe tegenaan loop is dat tijdens het diffusen het lijkt alsof ik een prachtige krullenbos heb, en na het diffusen zie ik vooral heel veel pluis. Dus ik moet nog even ontdekken waardoor die pluist ontstaat en hier iets voor vinden.

Verder met de CG methode

Als er één ding is wat je met deze methode moet bezitten, dan is het wel geduld. Over een paar weken zal ik weer een blogpost maken om jullie te laten zien of er nog steeds vooruitgang in zit. Tips van jullie zijn ook van harte welkom in de comments!

Meer lezen over de curly girl methode?