“Ik denk dat er iets mis is met mij”, lees ik op mijn beeldscherm. Mijn zus gooide deze zin zojuist in onze zussen-groepsapp. Voor heel even schrik ik. Maar al snel schiet ik in de lach. ‘Iets mis, haha’, denk ik. ‘Dat zal vast niets ergs zijn, anders zou ze het wel anders brengen’. En inderdaad. Het ging over een mogelijke allergische reactie. Maar iets mis? Dat niet per se. Of juist wel.

Eigenlijk is er met ons allemaal ‘iets mis’. We hebben allemaal wel iets. Onze eigen persoonlijke issues. Er zijn mensen die niet goed alleen kunnen zijn. Mensen die juist heel graag alleen zijn. Meer mensen dan je denkt hebben last van paniekaanvallen. Sommigen hebben last van woede-uitbarstingen, zonder dat ze het zo bedoelen. Reageren hun leed af op een ander, terwijl ze eigenlijk juist liefde willen. Een ander heeft last van depressieve gevoelens. Ik ken hoogsensitieve personen: mensen die snel worden geraakt en denken dat het iets vervelends is, terwijl het ook juist positief kan zijn. Ik ken iemand met sociale angst. En ook iemand die daar geen last van heeft en juist soms té aanwezig is. Die soms graag wat rustiger zou zijn; wat minder intens.

Ik ken mensen die roken om de stress te verminderen. Die drugs gebruiken om dingen te vergeten. En die drinken om lekker te kunnen dansen. Ik ken iemand die veel seks heeft gehad omdat ze dacht dat het zo hoort, maar er eigenlijk negen van de tien keer niet van genoot. Ik ken iemand die te lief is voor datgene waarover hij droomt om later te worden. Mensen die af willen vallen, maar de motivatie niet kunnen vinden om van de bank af te komen. Of die juist aan willen komen. Ik ken iemand die samen is met de liefde van haar leven, maar één specifiek persoon nooit zou kunnen vergeten. En iemand die die graag gewilde wederhelft maar niet gevonden lijkt te krijgen.

Ik ken mensen die liegen, terwijl ze liever de waarheid hadden willen spreken. Mensen die soms iets té eerlijk zijn en een ander daarmee pijn doen.
En ik ken mezelf. Ik die met ‘nutteloze’ angsten rondloopt en met nog veel meer dingen die je ‘mis’ zou kunnen noemen.

De één heeft het misschien wat meer dan de ander. De één laat het zien, de ander houdt het liever voor zich zelf. Het is niet altijd zichtbaar. Maar uiteindelijk is er met iedereen wel iets mis. Het zijn dingen die niet echt ‘mis’ zijn. Maar gewoon menselijk. Het is wat ons mens maakt.

Meer lezen?

Meer van mij zien?

Volg me gezellig op Instagram!
Persoonlijk: @mathildaverwoerdt
Fotografie: @_thisisfrommathilda