Als mijn neefje zei dat mijn nagellak mooi was, dan was het ook mooi. Als mijn nichtje zei dat ik iets geks aan had, had ik inderdaad wel eens betere kledingkeuzes gemaakt. Kinderen zijn filterloos eerlijk. Ongetwijfeld hard af en toe, maar iemand moet het soms zeggen. In de grote mensenwereld is dat wel anders. Eerlijk zijn is lastig en soms is een leugentje om bestwil niet alleen veel aardiger, maar ook gewoon makkelijker.

Heb ik soms één of ander waarheidselixer gedronken?

Toch ben ik zelf wel vaak eerlijk. Soms iets te; zeker als het om persoonlijke zaken gaat. Het lijkt wel alsof ik één of ander elixer heb gedronken, waardoor ik altijd de waarheid spreek als iemand iets aan me vraagt. Achteraf als ik ’s avonds in bed lig, voel ik hoe de schaamte me bekruipt als ik weer eens te veel met iemand gedeeld heb. Ik hoefde dat niet te vertellen; ik had het antwoord ook bij één zin kunnen laten. Maar nee, mijn levensverhaal was er alweer uit voor ik het doorhad.

Gek eigenlijk, want vroeger was ik helemaal niet zo’n prater. Als ik ergens mee zat moest ik het opschrijven en laten lezen. Ik kreeg de woorden letterlijk niet uit m’n mond als het moeilijk werd. Maar sinds ik sessies bij de psycholoog heb gehad gooi ik alles op tafel. Soms vergeet ik alleen dat ik iets beter moet nadenken met wie ik aan tafel zit. Hoewel ik écht voorstander ben van jezelf kwetsbaar opstellen; helaas kan het altijd tegen je gebruikt worden.

Laten we (niet te) eerlijk zijn ; )

Daarom ben ik mezelf tegenwoordig aan het “trainen” om niet meer zo eerlijk te zijn. Iets mysterieuzer blijven siert de mens immers ook, toch?

En tuurlijk, als er wijn in het spel was, is: ‘Ik was dronken’ altijd nog een excuus dat ingezet kan worden. Maar wel een slap excuus. Want ik ben van mening dat we dronken vaak zeggen wat we nuchter denken of niet durven te zeggen. Dat geldt bijna altijd. Behalve in de wc’s dan, als we die ene verloren vriendin of vage kennis van vroeger tegenkomen en zeggen dat we écht weer eens moeten afspreken. Dat menen we allebei niet, laten we eerlijk zijn ;).

Meer columns lezen?