Laatst serveerde ik twee flesjes Corona aan een groep jongens van rond de vierentwintig. Toen ik het eerste flesje neerzette begon één van de jongens te hoesten. Ik reageerde er niet op. Bij het tweede flesje bleef hij kuchen, overduidelijk nep. Dat was de grap natuurlijk, want: Coronavirus. Ik kon er niet om lachen, niet eens een beetje. Niet alleen omdat dit flauwe gedrag niet onder my kind of humor valt, maar ook omdat ik het Coronavirus geen lachertje vind. De media blaast het enorm op, dat moge duidelijk zijn. Maar doen alsof het niets voorstelt en er de gek mee houden, dat hoeft van mij ook weer niet.

De media is één groot circus aan paniekzaaierij en blaast alles op. En dat mediacircus kan je gek maken; het gaat nergens anders meer over en je weet niet meer wat je wel en niet moet geloven. We lezen vooral hoeveel doden er zijn en maar weinig over hoeveel mensen ervan (zijn) genezen. Daarbij zijn er vast ook veel mensen die geen of lichte symptomen hebben. Zij weten daardoor waarschijnlijk niet eens dat ze het virus hebben. Er zijn veel tegenstrijdige berichten. En mede daarom mogen we het best serieus nemen.

“Het serieus nemen betekent niet dat je elkaar bang moet gaan maken.”

Het Coronavirus V.S. gewone griep

En met serieus nemen bedoel ik niet dat we elkaar bang gaan maken en elkaar opnaaien. Maar dat we serieus zijn over wat het is. Een soort griep – die veel ernstiger kán zijn dan een gewone griep – die zich snel verspreid. Het grootste verschil met een ‘gewone griep’ is dat we daarvoor immuun zijn. Daardoor worden we er niet altijd ziek van. Doordat we niet immuun zijn voor het Coronavirus, ofwel Covid-19, worden we er wél ziek van. Hierdoor kan het virus zich sneller verspreiden. Het verspreid immers het snelst wanneer iemand ziekteverschijnselen vertoont.

Voor een gezond persoon zal het – volgens alle berichten – waarschijnlijk verlopen zoals een griep. Maar als we de berichten uit Italië moeten geloven, is het wel erger dan een gewone griep. (Hallo mediacircus: waar/niet waar?). Wat we in ieder geval zeker weten, is dat voor iemand die niet gezond is en/of voor ouderen, dit virus sowieso een groot risico is. Het kan hen zelfs fataal worden. Dit is natuurlijk bij een gewone griep niet anders. Maar doordat we voor een gewone griep dus immuun zijn en risicogroepen zich ervoor kunnen inenten, verspreid dat zich minder snel. Hierdoor vormt het minder snel een gevaar voor de zwakkeren onder ons.

“Was gewoon je handen – Dat was overigens altijd al een goed idee”

Nu de adviezen om het te voorkomen naar buiten komen, lijkt het ineens alsof heel Nederland al sinds 2012 zijn handen niet meer gewassen heeft. Goed voor de weerstand misschien, maar voor dit virus is het tóch echt belangrijk om je handen te wassen. (Eigenlijk altijd al). Dus doe niet moeilijk en was gewoon je handen. In ieder geval voordat je je gezicht aanraakt en voordat je gaat eten. Weet je niet hoe? Kijk dan dit filmpje van Ellen Degeneres, die op humoristische wijze laat zien hoe je je handen wast aka humor inzetten op de juiste manier. (Ook de moeite waard om te kijken als je wél weet hoe je je handen moet wassen trouwens).

Laten we gewoon normaal – en serieus – doen

Doe niet raar als iemand je liever geen hand wilt geven en hoest in de binnenkant van je ellebogen. Doe er niet te luchtig over, maar denk – voordat je je erover uitspreekt (zeker in openbare reacties op Facebook) – aan degene die er wél iemand door zijn verloren, ook al was diegene al in kritieke toestand.

We kennen vast allemaal iemand waarvan je ook niet wilt dat hij of zij het virus krijgt. En dan zouden we ook willen dat een ander het serieus neemt en met respect handelt.

“Denk aan een ander”

Denk daarom ook aan een ander. Het advies (in Brabant) is om sociale activiteiten uit te stellen als het niet nodig is. Ben jij jong en gezond, en wil je toch graag naar de kroeg of een groot event? Ga dan gerust. Maar denk dan wel twee keer na of het verstandig is om vervolgens een ziek en/of oud persoon te bezoeken.

Laten we vooral gewoon normaal doen met z’n allen. En vooral: laat je niet gek maken door de media. Er wordt nu zoveel nieuws over het Coronavirus verspreid, dat het lijkt alsof er geen ander nieuws meer is. Maar vergis je niet: dat is er zeker wel. Je moet er alleen even tussendoor zien te lezen. Of dit filmpje even kijken van Zondag met Lubach, over het Coronavirus. Een item waar ik – in tegenstelling tot de slechte humor poging van de vierentwintigjarige jongens – wél om kan lachen. Een lolletje kan ook heus geen kwaad. Als je er anderen maar niet mee schaadt en wél gewoon de adviezen opvolgt. Zo kan het virus hopelijk zo snel mogelijk gestopt worden.

Behoefte aan positief en simpel leesvoer? Lees dan dit: