Een schraal plekje of eczeem? Dan smeren we er een vette zalf op. Puistjes op je huid? Ook daar smeren we meteen iets op. Voor alle ‘problemen’ die we lichamelijk hebben, is een zalfje of creme. Waar we meteen rijkelijk gebruik van maken. Dat is helemaal niet gek, want we willen ervan af. Maar het is wel handig om eerst even de oorzaken van puistjes te onderzoeken.

Steeds maar weer puistjes terwijl je de puberteit allang ontgaan bent? Net ervan af en een nieuwe komt alweer opzetten? Het zijn nare, kleine dingetjes waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Niemand heeft immers graag last van acne. Maar wist je dat er verschillende oorzaken van puistjes kunnen zijn?

Onderliggende oorzaken van puistjes

Wanneer je veel puistjes hebt, voelt dat misschien een beetje vies. Maar mensen met puistjes verzorgen hun gezicht waarschijnlijk als een van de beste. En dat terwijl een vieze huid echt niet de oorzaak hoeft te zijn.

Sterker nog, puistjes en andere onzuiverheden komen meestal door klachten van binnenuit. Je huid weerspiegelt dus echt je gezondheid.

Hieronder noem ik een paar van de oorzaken van puistjes:

  • Te weinig water drinken

Schuldig aan te weinig water drinken? Dan is de kans groter dat je puistjes krijgt op bijvoorbeeld je wangen, voorhoofd of kin. Water drinken is super belangrijk voor een stralende huid en haar. Je lichaam heeft nu eenmaal vocht nodig.

  • Problemen met je darmen

Je darmen staan met je hersenen in verbinding. Heb je stress, dan uit dat zich in de darmen: diarree of verstopping. Dit kan weer gevolgen hebben voor de huid: je krijgt puistjes. Maar ook zonder stress kun je hier last van hebben. Indien je vaak darmproblemen hebt, is het verstandig om de oorzaak hiervan te onderzoeken. Ook kan stress de oorzaak zijn van een slechte huid.

  • Voeding

Bepaalde voeding kan zorgen voor puistjes. Denk hierbij aan: zuivel, varkensvlees, alcohol, snelle suikers, chocola en vettig & gefrituurd eten. Echter, is dit heel persoonlijk en voor iedereen anders. Het is niet dat chocola standaard iedereen puistjes bezorgd. Wat je kan doen om dit te onderzoeken, is een eetdagboek bij houden en kijken wanneer je puistjes krijgt.

Zo krijg ik puistjes op mijn wangen wanneer ik yoghurt eet en ook na een weekend waarin ik wijn heb gedronken, kan ik rekenen op een puistje tussen mijn wenkbrauwen.

  • Hormonen

Natuurlijk spelen hormonen ook een rol bij puistjes. Zo kun je puistjes op je kin krijgen wanneer je ongesteld moet worden. Het gebruik van de pil, zwangerschap, etc. kan er ook mee te maken hebben.

  • Temperatuurverschillen

In de winter krijg ik altijd meer puistjes dan in de zomer. Ik ben erachter gekomen dat dit komt doordat het buiten koud is en binnen de verwarming aan staat. Door deze temperatuurverschillen krijg ik puistjes, meestal op mijn voorhoofd.

  • Viezigheid

Maak je je make-up kwasten niet zo vaak schoon? En je telefoon ook niet? Tijd om dat eens te doen, want ook daarvan kun je puistjes krijgen.

  • Andere oorzaken

Er kunnen ook andere (medische) oorzaken zijn van je puistjes. Het is dus verstandig om na te gaan waar (op je gezicht) je het meest last hebt van puistjes en wanneer deze precies op komen zetten.

 

Eerst de oorzaken van puistjes weten, dan pas smeren

Ben je eruit wat de oorzaak of oorzaken van je puistjes zijn? Dan kun je daaraan gaan werken en indien nodig een bezoekje brengen aan de huisarts.

In de tussentijd is het wel fijn om iets te smeren wat de puistjes tegen gaat, maar het is wel belangrijk dat je weet waar het vandaan komt. Zo kun je het in het vervolg ook beter voorkomen!

Natuurlijke gezichtsverzorging

Er zijn zoveel producten te verkrijgen, dat je misschien ook door de bomen het bos niet meer ziet. Het is verstandig om niet te veel troep op je gezicht te smeren en je verzorging zo natuurlijk mogelijk te houden. Vermijd agressieve ingrediënten, uitdrogende alcohol en parfum (parfum is vaak de grootste boosdoener van irritaties).

Zelf gebruik ik de natuurlijke gezichtsreiniger van Weleda voor de gevoelige huid en producten van Paula’s Choice, waarin ik in deze blogpost meer over vertel.

Wil je meer weten over wat je nu wel en niet op je gezicht moet smeren? Dan raad ik je de blog van Dr. Jetske Ultee aan.

 

Meer over gezichtsverzorging