‘Verwijdert oneffenheden’, ‘voor een stralende huid’, ‘vermindert rimpels’… Het zijn veelbelovende kreten die we maar wat graag geloven. We willen immers die stralende huid, zonder zichtbare poriën en puistjes. Voordat we het doorhebben, zijn we overtuigd door die marketingtrucs en kopen we het product. Het gevolg: weer een tegenvaller die niets voor ons doet. Niet zo gek ook, want in plaats van die loze teksten te geloven, kunnen we ons beter richten op de kleine lettertjes achterop: de ingrediëntenlijst. Nu zijn we geen scheikundigen, maar gelukkig is er een manier om het toch een beetje te begrijpen. In het huidboek van Dr Jetske Ultee wordt dit uitgelegd.

Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft al jaren een eigen blog, heeft haar eigen productlijn en ze heeft een huidboek geschreven. Dit huidboek heb ik onlangs besteld en daar wil ik het in deze post over hebben!

Het huidboek van Dr Jetske Ultee

Het huidboek van Dr Jetske Ultee helpt je op weg als je meer wilt weten over de huid, huidverzorging en over welke ingrediënten je beter niet kunt gebruiken en welke juist wel. In het boek wordt uitgelegd wat de werking is van bepaalde ingrediënten. Het boek heeft een mooie cover en vormgeving, met leuke feitjes en weetjes als mooie citaten.

Ik vond het boek super interessant; ik heb het in één dag uitgelezen. In het boek staan een aantal handige tips. Sommige wist ik al, maar de meeste waren nieuw voor mij en/of ik had er simpelweg nooit bij stil gestaan. Daarom wil ik een paar van die tips graag delen in deze post.

huidboek dr Jetske Ultee

Huidverzorging kiezen

Huidverzorging kiezen is namelijk zo makkelijk nog niet. Er staan talloze kreten op huidverzorgingsproducten, maar het is heus niet allemaal waar. Sommige dingen kúnnen ook gewoon niet eens.

Daarbij is het belangrijk dat je eerst je huidtype weet voordat je dingen gaat kopen. Heb je een vette, droge of gemengde huid? Een normale of een gevoelige huid? Het zijn dingetjes die je eerst even uit moet zoeken. Dat is zo gedaan, er zijn namelijk verschillende huidanalyses die je online kunt doen, waaronder deze van Dr. Jetske Ultee.

Als je je huidtype weet, kun je pas echt producten uit gaan kiezen. Dat gaat een stuk gemakkelijker als je in het vervolg niet meer in onderstaande marketingtrucs trapt.

Geloof deze marketingtrucs niet

Dermatologisch getest

Soms staat er op verpakkingen: ‘dermatologisch getest’. Hierdoor denken we al gauw dat het product getest is en dus goed is en werkt. Maar deze term zegt helemaal niets. Oké, het is dus getest, maar je weet verder niets over die test en wat de uitslagen hiervan waren. ‘Dermatologisch goedgekeurd’ zou daarentegen wél iets zeggen.

Less is more

“Je hebt maar (maximaal) 5 verzorgingsproducten nodig”

Een aparte oogcrème

Een aparte crème voor je ogen? Dat is niet per se nodig. Een dagcrème die je niet rond het gebied van je ogen kunt smeren, zou je eigenlijk helemaal niet op je gezicht moeten (willen!) smeren. Ga daarom liever voor een dagcrème die je ook rond je ogen kan smeren. Scheelt je ook nog eens geld én tijd. 

In een potje

Producten in potjes kun je het beste skippen. Hier komt constant lucht bij, waardoor de werking van ingrediënten af kan nemen. Daarbij ga je er telkens met je vingers in, waardoor er meer bacteriën in het potje komen. Kies liever voor een luchtvrije verpakking met een pompje of ga voor een tube. Hierin behoudt een product langer zijn werking en het is hygiënischer. Zo wordt het uitkiezen van een product al meteen een stuk makkelijker!

huidboek

Natuurlijke producten

Het is verleidelijk als er ‘natuurlijk’ of ‘groen’ op een product staat. We willen allemaal het beste voor onze huid en het milieu, en dan lijkt natuurlijk vaak de beste oplossing. Toch zijn natuurlijke producten niet altijd goed of de beste optie. Ingrediënten uit plantenextracten kunnen soms juist schadelijk of irriterend voor de huid zijn. Vermijd o.a. het liefst lavendel, tea tree olie en munt-achtige stoffen zoals eucalyptus en mint. Het kan de huid irriteren en lavendel kan zelfs de hormoonhuishouding verstoren. 

Dat betekent overigens niet dat alle natuurlijke verzorging slecht is. Er is veel dat ook juist wél kan werken. Volgens Dr. Jetske Ultee kunnen zowel natuurlijke als synthetische stoffen goed zijn in cosmetica, “als ze beide maar veilig zijn”. Zoek daarom uit welke natuurlijke ingrediënten wél veilig zijn en welke je beter kunt mijden. Tip welke sowieso goed zijn: shea butter en jojoba olie!

De nummers 1 op het gebied van irriterende ingrediënten

“Parfum hoort niet in producten thuis”

Parfum

Oh, de verleiding: een product dat lekker ruikt. Maar hoe lekker een product ook ruikt, skip het als er parfum in zit. Parfum is één van de grootste boosdoeners; het is vaak de oorzaak van irritaties.

Alcohol

Alcohol hoor je te drinken en niet over je gezicht te smeren, hehe. (Grapje, het is beter voor je huid om géén alcohol te drinken). Skip daarom een product waar slechte, uitdrogende alcohol in zit (alcohol denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol). De alcoholsoorten die minder slecht voor de huid zijn en dus wel kunnen zijn: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blogpost even.

Niet bang worden nu

Zeker als je gaat Googlen, kom je nog veel meer ingrediënten tegen waar je vraagtekens achter kunt plaatsen. Maar wordt maar niet bang nu, dat is niet nodig. Het wordt schadelijk door alle producten – en al het andere dat je gebruikt/inneemt met schadelijke stoffen – dat je bij elkaar gebruikt. Denk daarom kritisch na over wat je nu écht nodig hebt en gebruik alleen dat wat noodzakelijk is voor je. Minder producten is beter voor je huid, beter voor je portemonnee en beter voor de aarde (want, minder kopen).

Ingrediënten in huidverzorginghuidboek van Dr Jetske Ultee

Wil je meer weten over de huid over het algemeen en de ingrediënten in je huidverzorging? Dan raad ik je aan om het huidboek van Dr Jetske Ultee te lezen of een kijkje op haar blog te nemen. Er wordt ingegaan op acné, de oorzaken hiervan en hoe je het kunt voorkomen en verminderen. Maar ook andere huidproblemen, zoals rosacea en pigmentvlekken bijvoorbeeld, komen aan bod. Daarnaast lees je informatie over het verzorgen van de huid van een baby, ook fijn om te weten!

Het boek is goed leesbaar en makkelijk te begrijpen, zelfs als je net zoals ik niet super veel van ingrediënten af wist. Was bovenstaande informatie allemaal al lang bekend bij jou en weet je er nog veel meer vanaf? Dan heeft dit boek misschien te weinig diepgang voor jou.

Meer over verzorging lezen?